2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jeges-tengeri jégolvadás további súlyos aszályokat okozhat Kaliforniában egy tanulmány szerint

A tudósok modellkísérletei azt mutatták, hogy a tengeri jég olvadása átlagosan 10-15 százalékkal csökkentheti a Kaliforniában hulló csapadék mennyiségét egy húszéves időszakban, amelyben lesznek szárazabb és nedvesebb évek is.

A hőmérséklet emelkedésével a Jeges-tenger két vagy három évtizeden belül várhatóan jégmentes lesz, ezért vize sokkal több napfényt nyel el, megváltoztatva a légköri áramlatokat és a felhőképződést a Csendes-óceán trópusi régiói fölött.

A változások nyomán a Csendes-óceán északi részén, a kaliforniai partok közelében magas nyomású légköri rendszer, úgynevezett atmoszferikus gerinc jöhet létre, amely a tanulmány szerint a viharokat északra, Alaszka és Kanada felé terelheti – írták az amerikai kutatók a Nature Communications című tudományos lapban.

Fotó: pixabay.com

„Ezzel olyan súlyos aszályok alakulhatnak ki, mint amilyen a 2012 és 2016 közötti időszakban volt” – mondta Ivana Cvijanovic, az amerikai Energiaügyi Minisztérium Lawrence Livermore Laboratóriumának munkatársa, a kutatás vezetője.

Az elmúlt ötéves aszály a kaliforniai farmereknek sok milliárd dolláros kárt okozott az elmaradt termés miatt, több ezerrel csökkentette a mezőgazdasági idénymunkák számát, a lakosoknak drasztikus villanyszámla-emelkedést okozott.

Az északi sarkköri felmelegedésről rendezett konferenciákon főként alaszkai tudósok és települések vesznek részt, Cvijanovic szerint azonban más térségeknek is oda kellene figyelniük a jelenségre, mert „a jégolvadásnak a következő évtizedekben drámai hatásai lehetnek”.

Neked ajánljuk
Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Forrás: MTI/Reuters
Vissza
Hírfolyam