2019. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pálmaolaj kövezi ki a szumátrai tigris kihalásához vezető utat

Egy új kutatás szerint a veszélyeztetett szumátrai tigris populációja 2000 óta legalább további 16 százalékkal csökkent. Ráadásul az indonéziai őserdőt feldaraboló utak miatt a megmaradt állomány is nagyon szétaprózódott, ami veszélyezteti a kiegyensúlyozott szaporodásukat.

A Nature Communicationsben megjelent tanulmány szerint a szumátrai tigrisnek mára két stabil, 30 példánynál több termékeny nősténnyel bíró csoportja maradt fenn az indonéz erdőkben.

A kutatás elkészítéséhez több száz, mozgásérzékelővel ellátott kamerát helyeztek ki az erdőkbe, amelyek segítségével a tigrisek egyedi mintázatára alapozva azonosíthatták és számba vehették az állatokat.

Szumátrai tigris Fotó:  Matthew Scott Luskin

Az egyedszámmal kapcsolatban kettős tendencia figyelhető meg: a megfelelő védettséget élvező területeken az egyedszám nőtt, ugyanakkor összességében a tigrisek száma csökkent. 

A Berkeley-i Egyetem kutatója, Matthew Scott Luskin kiemelte: mára két olyan nagyobb, összefüggő erdő maradt, amely a tigrisek számára megfelelő életteret biztosít. 

„Nagyon fontos hogy az erdőirtás szintje lecsökkenjen, és a megmaradt összefüggő erdőrészek megfelelő védelmet kapjanak – ezek a szumátrai tigris fennmaradásának utolsó védőbástyái.”

Az élőhelyek feldarabolódásáért az úthálózat fejlesztése felelős, amit az ipar, legfőképp a pálmaolajipar érdekei hajtanak, gyakran a korrupció eszközét sem vetve meg. Az útépítők nyomában ugyanakkor az orvvadászok és az illegális fakitermelők is rendre megjelennek.

Neked ajánljuk
Új élőhelyet kapott a világ legritkább madárfaja A foltos szalamandra lett az év kétéltűje (videóval) Nemzetközi szinten üzentek hadat a pálmaolajnak A fiatal feltalálólány, aki a levegőből vizet készít A természet lüktetése
Tovább a forrásra: abc.net.au
Vissza
Hírfolyam