2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pálmaolaj kövezi ki a szumátrai tigris kihalásához vezető utat

Egy új kutatás szerint a veszélyeztetett szumátrai tigris populációja 2000 óta legalább további 16 százalékkal csökkent. Ráadásul az indonéziai őserdőt feldaraboló utak miatt a megmaradt állomány is nagyon szétaprózódott, ami veszélyezteti a kiegyensúlyozott szaporodásukat.

A Nature Communicationsben megjelent tanulmány szerint a szumátrai tigrisnek mára két stabil, 30 példánynál több termékeny nősténnyel bíró csoportja maradt fenn az indonéz erdőkben.

A kutatás elkészítéséhez több száz, mozgásérzékelővel ellátott kamerát helyeztek ki az erdőkbe, amelyek segítségével a tigrisek egyedi mintázatára alapozva azonosíthatták és számba vehették az állatokat.

Szumátrai tigris Fotó:  Matthew Scott Luskin

Az egyedszámmal kapcsolatban kettős tendencia figyelhető meg: a megfelelő védettséget élvező területeken az egyedszám nőtt, ugyanakkor összességében a tigrisek száma csökkent. 

A Berkeley-i Egyetem kutatója, Matthew Scott Luskin kiemelte: mára két olyan nagyobb, összefüggő erdő maradt, amely a tigrisek számára megfelelő életteret biztosít. 

„Nagyon fontos hogy az erdőirtás szintje lecsökkenjen, és a megmaradt összefüggő erdőrészek megfelelő védelmet kapjanak – ezek a szumátrai tigris fennmaradásának utolsó védőbástyái.”

Az élőhelyek feldarabolódásáért az úthálózat fejlesztése felelős, amit az ipar, legfőképp a pálmaolajipar érdekei hajtanak, gyakran a korrupció eszközét sem vetve meg. Az útépítők nyomában ugyanakkor az orvvadászok és az illegális fakitermelők is rendre megjelennek.

Neked ajánljuk
Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: abc.net.au
Vissza
Hírfolyam