2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Éhező jegesmedvék a sarki jég visszaszorulása miatt

Paul Nicklen fotográfus és a Sea Legacy környezetvédelmi csoport vette filmre az egész netet bejáró megrázó képsorokat egy csontsovány, haldokló jegesmedve utolsó napjáról. A fotós célja a képek megosztásával az volt, hogy felhívja rá a figyelmet: a sarki jégtáblák visszaszorulása miatt a jegesmedvéket éhezés fenyegeti.

A jegesmedvék vadászterülete a fagyott tenger, ahol a jégtáblákról fókákra, rozmárokra, cetekre vadászhatnak. A nyári hónapok mindig is élelemben szűkös időszakot jelentettek számukra, ugyanakkor már egy 2002-es WWF-jelentés is felhívta rá a figyelmet:

a böjtben töltött időszak sok medve esetében egészségtelenül kitolódik.

A szárazföldön a jég biztonságos vastagságúra szilárdulását váró medvék éheznek.

A szárazföldön haldokló jegesmedve Fotó: Paul Nicklen

A felvételt készítő Paul Nicklent elmondása szerint nagyon sokan keresték meg azzal a kérdéssel, miért nem segítettek szerencsétlen állaton. A fotós kiemelte: lakott területtől távol, megfelelő élelem híján ez lehetetlen volt, és őrültség is lett volna megpróbálni fegyver nélkül a közelébe kerülni. (A kanadai törvények értelmében egyébként is tilos a vadon élő jegesmedvék etetése.)

Hozzátette: a megfelelő vadászterületet nélkülözve ez csak meghosszabbította volna az állat szenvedéseit. Egyet tehetett, elkészítette ezeket a felvételeket. „Azt akartam, hogy az emberek felfogják a veszély valódiságát, hogy megértsék, mit jelent, ha a tudósok a medvéket fenyegető éhhalálról beszélnek. Ilyen, amikor egy medve éhen hal.”

Neked ajánljuk
A repülő mókusok új faját azonosították kínai tudósok Veszélyeztetett madár költése miatt marad el egy zenei fesztivál az Egyesült Államokban Gleccserolvadás: mi van akkor, ha rossz volt a matek? Mesehősök és műanyag szörnyek – újra Szamárfül fesztivál Dániában készült felvételekkel illusztrálta a norvégiai „bálnamészárlást” a brazil elnök
Tovább a forrásra: nationalgeographic.com
Vissza
Hírfolyam