2018. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Úgy tűnik, két kivifajt már sikerült megmenteni a kihalástól

Az elmúlt harminc év erőfeszítéseinek hála Új-Zélandon két kivifaj egyedszáma is annyira kedvezően alakul, hogy besorolásukat a vörös listán veszélyeztetettről sérülékenyre módosították. A siker a széles körű összefogásnak és a jól megtervezett kivimentő programoknak köszönhető.

A sikertörténet 1991-re nyúlik vissza, amikor a Termszetvédelmi Minisztérium, a Forest&Bird nevű civil szervezet és a Bank of New-Zealand összefogásával létrejött a Nemzeti Kivimentő Program (National Kiwi Recovery Program).

A probléma feltérképezésekor kiderült, az alacsony egyedszámért elsősorban az invazív kisragadozók: hermelinek, menyétek és vadmacskák voltak felelősek. A gyakori fészekrablás miatt a fiókák túlélési esélye a program kezdetekor 5% körül mozgott. Ennek javítása érdekében a tojásokat összegyűjtötték, és a védett körülmények között felnevelt fiókákat csak az 1 kilogrammos súly elérését követően helyezték vissza természetes környezetükbe.

Komoly összefogás alakult ki az invazív kisragadozók visszaszorítására is, csapdákkal és mérgekkel küzdenek azért, hogy 2050-re Új-Zélandról teljesen eltűnjenek a tájidegen kártevők.

Keulemans, John Gerrard, 1842–1912: Apteryx Mantelli 

Az elmúlt évtizedekben az ikonikus madár fennmaradásáért végzett munkába bekapcsolódtak az őslakos maorik, számos környezetvédelmi szervezet és helyi közösség, a program az egész ország egyöntetű támogatását élvezi. Erre szükség is van, mert a felnőtt kivikre elsősorban a kutyák jelentenek veszélyt: egy szabadon vadászó eb több év eredményes munkáját teheti tönkre.

Tovább a forrásra: birdlife.org
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából 1970 óta súlyosan csökkent a madarak száma Dániában