2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úgy tűnik, két kivifajt már sikerült megmenteni a kihalástól

Az elmúlt harminc év erőfeszítéseinek hála Új-Zélandon két kivifaj egyedszáma is annyira kedvezően alakul, hogy besorolásukat a vörös listán veszélyeztetettről sérülékenyre módosították. A siker a széles körű összefogásnak és a jól megtervezett kivimentő programoknak köszönhető.

A sikertörténet 1991-re nyúlik vissza, amikor a Termszetvédelmi Minisztérium, a Forest&Bird nevű civil szervezet és a Bank of New-Zealand összefogásával létrejött a Nemzeti Kivimentő Program (National Kiwi Recovery Program).

A probléma feltérképezésekor kiderült, az alacsony egyedszámért elsősorban az invazív kisragadozók: hermelinek, menyétek és vadmacskák voltak felelősek. A gyakori fészekrablás miatt a fiókák túlélési esélye a program kezdetekor 5% körül mozgott. Ennek javítása érdekében a tojásokat összegyűjtötték, és a védett körülmények között felnevelt fiókákat csak az 1 kilogrammos súly elérését követően helyezték vissza természetes környezetükbe.

Komoly összefogás alakult ki az invazív kisragadozók visszaszorítására is, csapdákkal és mérgekkel küzdenek azért, hogy 2050-re Új-Zélandról teljesen eltűnjenek a tájidegen kártevők.

Keulemans, John Gerrard, 1842–1912: Apteryx Mantelli 

Az elmúlt évtizedekben az ikonikus madár fennmaradásáért végzett munkába bekapcsolódtak az őslakos maorik, számos környezetvédelmi szervezet és helyi közösség, a program az egész ország egyöntetű támogatását élvezi. Erre szükség is van, mert a felnőtt kivikre elsősorban a kutyák jelentenek veszélyt: egy szabadon vadászó eb több év eredményes munkáját teheti tönkre.

Neked ajánljuk
A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett A növényeknek is van biológiai órájuk A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Tovább a forrásra: birdlife.org
Vissza
Hírfolyam