2019. december 6., Miklós
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mesterségesen „megfagyasztott” erdőn tanulmányozzák a jégviharok hatásait

Amerikai tudósok jéggel borítottak be egy kísérleti erdőt, hogy a jégviharok és a klímaváltozás hatásait tanulmányozzák. Az eredményekről az amerikai mezőgazdasági társaság (American Society of Agronomy) tampai konferenciáján számoltak be a kutatók.

Lindsey Rustad, az amerikai mezőgazdasági minisztérium erdészeti kutatója elmondta, arra voltak kíváncsiak, hogy a klímaváltozással várhatóan gyakoribbá váló jégviharok – amelyek olyankor alakulnak ki, amikor az alacsony felhőkben megfagy a pára, és mindent vastag jégréteg von be – hogyan befolyásolják az erdők egészségét.

Mesterséges jégvihar a kísérleti erdőben Fotó: hubbardbrook.org/Joe Klementovitch

A minisztérium New Hampshire-i Hubbard Brook kísérleti erdejének különböző, kosárlabdapálya méretű részeire zúdították tűzoltófecskendőkkel egy közeli patak vizét. 

A kutatócsoport ezután egy éven át összehasonlítja a jeges részek életét a közeli, érintetlen erdőkével. Összevetik az erdő egészségének jellemzőit, a talaj tápanyagainak körforgását, a regenerációképességet és a vadállományt.

Rustad szerint

 az enyhe jegesedés még jót is tesz az erdő egészségének, „megnyirbálja ”a lombot, helyet csinál az új hajtásoknak.

Ha azonban a klímaváltozással gyakoribbá válnak a jégviharok, a fáknak nem maradnak tartalékaik a regenerációhoz.

Neked ajánljuk
Kihalhat a császárpingvin az évszázad végére, ha változatlan tempóban folytatódik a felmelegedés Az amazóniai tüzek gyorsíthatják az Andok gleccsereinek olvadását Így fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben Napelemfólia került egy bécsi metrómegállóra Az alkalmazkodással is vágjuk magunk alatt a fát
Tovább a forrásra: ujszo.com
Vissza
Hírfolyam