2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás fokozhatja a vulkáni tevékenységet

A Leedsi Egyetem tudósainak kutatása újabb fontos adalékkal szolgált a globális felmelegedés lehetséges következményeit illetően. A kutatás eredményei arra utalnak, a földtörténet olyan időszakaiban, amikor a jégtakaró kiterjedt és vastag volt, alacsonyabb szintű volt a vulkáni tevékenység Izlandon.

Dr. Graeme Swindles, a Leedsi Geográfiai Intézet vezetője elmondta: „Az ember okozta klímaváltozás erőteljes olvadáshoz vezet vulkanikusan aktív régiókban, ami növelheti Izlandon a vulkánkitörések gyakoriságát.”

A tudósok az izlandi tőzegfelhalmozódásokban és tavi üledékrétegekben megőrződött  vulkanikus hamut vizsgálva azonosítottak egy időszakot 5500-4500 évvel ezelőtt, amikor a vulkanikus tevékenység nagyon alacsony szintű volt. Ezt megelőzően a globális hőmérséklet erőteljes csökkenése, illetve a jégtakaró ennek következtében fellépő megvastagodása volt megfigyelhető.

A kutatás eredményei alapján egy 600 éves szünet telt el a klíma megváltozása és a vulkanikus események számának csökkenése között. A tudósok a felmelegedést követően is hasonló időeltolódásra számítanak.

Az izlandi vulkanikus rendszerben az úgynevezett kis jégkorszakot, egy nagyjából 1500-1850 között azonosított hűvösebb klímaperiódust követő visszarendeződés zajlik. A kis jégkorszak vége óta egy részben természetes, részben ember okozta felmelegedés zajlik, ami az izlandi jégtakaró olvadásához vezet.

Dr. Swindles elmondta: „Az emberi tevékenység szerepe miatt nehéz megbecsülni, milyen hosszú időeltolódást várhatunk, de a múltban lezajlott folyamatok alapján a jövőben több vulkánkitörésre kell számítanunk Izlandon.” 

„Az emberi tevékenység hosszú távú következményei miatt fontosak az olyan találkozók, mint a klímacsúcs. Meg kell hogy értsük, a jelen cselekedetei miként hathatnak a következő generációk életére előre nem sejtett módokon, mint például az Európát elérő hamufelhők okozta nehézségek a légi forgalomban.”

A vulkáni tevékenységet a kőzetrétegek határán keletkező hasadékok, a mélységi magma- és gázképződés, valamint a jég vulkánra nehezedő nyomásának bonyolult összjátéka határozza meg.  A jégtakaró olvadásával csökken a földfelszínre nehezedő nyomás, ami hatással lehet a magma áramlására és arra is, hogy a kéreg mennyi magmát képes megtartani.

A szakértők véleménye szerint a jéggel fedett vulkánok kitörésének valószínűségére már a felszíni nyomás kis változása is hatással lehet.

Neked ajánljuk
A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt A rosszul végiggondolt klímavédelem káros lehet a faji sokszínűségre A Fuji és a felhők (képgaléria) A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam