2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Segítségre szoruló denevérek

A szinpetri református templom kiemelkedő értéket képviselő denevérkolóniája veszélyben van. Az épület, mely a fokozottan védett nagy patkósdenevér egyik legfontosabb hazai szálláshelye, nagyon rossz állapotba került, a statikai szakvélemény alapján az összeomlás szélén áll.

Európában a hajdani barlanglakó denevérfajok (pl. patkósdenevérek, közönséges denevér) többsége nagyobb padlásokra és tornyokba települt át, mivel az épületek a barlangoknál sokkal kedvezőbb mikroklimatikus feltételeket biztosítanak a melegigényes bőregereknek (a nagy méretű, sötét padlásterek és tornyok jól fűtött barlangokra emlékeztetik őket).

Bár ezek az állatok önként költöztek át az épületekbe, azért a barlangok lezárásával, kivilágításával és turisztikai hasznosításával mi, emberek is jelentősen fokoztuk az áttelepülés tempóját és mértékét. 

Szinpetri református templomában évtizedek óta egy kiemelkedő jelentőségű denevérkolónia él egyre veszélyeztetettebb körülmények között. Az épület, mely a fokozottan védett nagy patkósdenevér egyik legfontosabb hazai szálláshelye, nagyon rossz állapotba került, a gerendázat teljes cseréje elkerülhetetlen, az a statikai szakvélemény alapján az összeomlás szélén áll. A jelenlegi tetőhéjazat alatt egyre gyakrabban lehet a klímaváltozás okozta túlmelegedést is tapasztalni, melytől nem csupán szenvednek, de nagy számban pusztulnak is a denevérek.

Rhinolophus ferrumequinum Fotó: Wikimedia Commons/ by Marie Jullion 

A Református Egyházközség és az Aggteleki Nemzeti Park összefogásával sikerült a felújításhoz szükséges összeg 80%-át pályázati forrásból előteremteni. A projekt tartalmi része azonban nem engedi meg a műemléki tervezés és engedélyeztetés költségeinek finanszírozását, mely így a Szinpetri Református Egyházközségre hárul. Mivel Szinpetri egy apró, 235 fős falu, ahol a református gyülekezet létszáma 90 fő, az önrész helyben való előteremtése lehetetlen feladatot jelent.

A gyülekezet lelkipásztora, a település lakói, illetve a denevérekért aggódó szakemberek aktív forráskeresésbe kezdenek, ennek keretében kérik a természet- és denevérbarátok segítségét is.

Kis segítség is nagyon sokat jelent! 
A Szinpetri Református Gyülekezet számlaszáma: 55400352-10000173 (kérjük, hogy átutaláskor tüntessék fel az adományozás célját is: „Denevérek védelme”).

Borítókép: Wikimedia Commons/ by Archeo

Neked ajánljuk
A gyerekek mentális egészségéért kampányolnak Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül Szén-dioxid az atmoszférában 1960–2020 között (infografika) Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia
Tovább a forrásra: greenfo.hu
Vissza
Hírfolyam