2018. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Új világnapot kaptak a méhek

Az ENSZ-közgyűlés egyhangúlag támogatta Szlovénia kezdeményezését, hogy nyilvánítsák a méhek világnapjává május 20-át. Ljubljana 2014-ben állt elő a javaslattal a szlovén méhészek egyesületének javaslatára, hogy felhívják a világ figyelmét a méhek szerepére a mezőgazdaságban.

Azért választották május 20-át, mert ezen a napon született a szlovéniai méhtenyésztés úttörőjeként ünnepelt Anton Jansa (1734–1773), akit a modern méhészet első tanítójaként tartanak számon világszerte.

A kezdeményezés célja a méhek és az egyéb beporzók népszerűsítése és azon intézkedések segítése, amelyekkel biztosítani lehet a „méhek túlélését az egész emberiség hasznára”.

A döntést különösen indokolttá teszi, hogy a méhek veszélyeztetett fajokká váltak a növényvédő szerek túlzott használata és a méhkolóniákat megtámadó veszélyes kórokozók miatt.

Neked ajánljuk
A természetes beporzás fontossága: méheknek is lesz világnapjuk Zengőlegyeknél mutatták ki méhek betegségeit Utánozzuk a természetet: legyen vadvirágos kertünk A ruhaipar a túlfogyasztás súlyosan szennyező motorja Arcfelismeréssel védik a halak egészségét
Tovább a forrásra: mno.hu
Vissza
Hírfolyam