2019. június 26., János, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hét fontos tanács téli madáretetéshez

A havas, téli hetek beköszöntével elérkezik a madáretetés szezonja. Különösen a kis testű énekesmadaraknak életmentő is lehet az emberektől kapott táplálék. Fontos, hogy aki etetésre adja a fejét, az felelősséggel, egész télen keresztül folytassa is.

A madarak többsége egy átlagos telet emberi segítség nélkül is át tud vészelni, de az etetés nagy könnyebbséget jelent számukra, és jóval kevesebben pusztulnak el közülük. Az etető köré sereglő madarak megfigyelése pedig nemcsak jó szórakozás, de a természetről is sokat megtudhatunk.

Fontos azonban néhány alapszabályt betartani, ha belefogunk az etetésbe.

  • A legfontosabb, hogy aki november–decemberben belekezd az etetésbe, az folyamatosan, legalább a tartós fagyok elmúltáig folytassa is azt.
  • Magas tápanyagtartalmú, a madarak számára könnyen emészthető eleségeket használjunk, például olajos magvakat – de ezeket semmiképp se sózott vagy pirított formában helyezzük ki az etetőbe.
  • Sok madárfaj szereti az állati zsiradékot: nem sózott szalonnát, faggyút, vajat, hájat.
  • Adhatunk a madaraknak gyümölcsöket, például almát, körtét is.
  • Soha ne adjunk a madaraknak kenyérmorzsát, chipset vagy hasonlókat. Ezek ugyanis hamar megsavanyodnak, és akár végzetes hasmenést is okozhatnak az állatoknak.
  • A helyválasztáskor gondoljunk arra is, hogy a ragadozók, például a macskák ne érhessék el egykönnyen az etetőt.
  • A táplálék mellé tegyünk egy tálcában vizet, és ne feledkezzünk meg a rendszeres takarításról sem.
Neked ajánljuk
Egy kis odafigyeléssel fényesebb lehet a tengeri teknősök jövője Állatkertek nélkül már nem létezne az európai bölény a szabad természetben Énekóra gólyafióka módra Ázsia is beszáll a műanyagszennyezés elleni harcba Ha péntek, akkor klímatüntetés
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam