2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Piros sapkás madarak érkeztek

Az idei tél különösen alkalmas a zsezsék megfigyelésére, olvasható a Magyar Madártani Egyesület (MME) blogjában. Hetek óta folyamatosan egyre több megfigyelési adatot kapnak ezekről a gyönyörű, piros sapkás madarakról, ami azért igazán izgalmas, mert más teleken alig látni egy-két példányt.

Ősszel az északi országokból nagy számban érkeznek hazánkba telelő vagy a további vonulásuk előtt itt megpihenő madarak. Ezek közül sok faj évről évre nagy számban van jelen a Kárpát-medencében az őszi–téli időszakban, köztük sok olyan, amely nálunk nem is költ.

A zsezsék nem közéjük tartoznak, mert ők a telek többségében csak kisebb számban érkeznek hozzánk. Hazánkban szórványos téli vendég ez a kis termetű pintyféle. Egyes teleken csak kis egyedszámban vagy egyáltalán nem figyelhető meg, máskor viszont nagyobb inváziós csapatokban érkezik Közép-Európába. A nálunk telelő példányok észak, északkelet felől érkeznek.

Az MME szerint november első hetében 3 százalék, második hetében 5 százalék, harmadik hetében már 15 százalék volt a zsezsék teljes fajlistás előfordulási gyakorisága.

Novemberben két helyen is fogtak kuriózumnak számító barna zsezsét a madárgyűrűzők, akik közül sokan abban reménykednek, hogy a szürke zsezse is eljut hozzánk ezen a télen. Utóbbi madárfajnak több mint 100 éve nem volt hitelesített hazai előfordulása.

Neked ajánljuk
Ritkán látott mélytengeri óriáslényre bukkantak a Mexikói-öbölben (videókkal) Áder János: a globális cselekvés nemzetállami tettekkel válhat eredményessé Csökkenti a földi szén-dioxid-kibocsátását az easyJet Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam