2018. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Bajban vannak a kígyók

Az Egyesült Államok területéről Európába is bejutott a kígyókat megtizedelni képes gombás fertőzés, és a tudósok attól tartanak, hogy a globális járványnak katasztrofális következményei lesznek – írja az IBT nyomán az index.hu.

Teljesen mindegy, hogy egy adott kígyó melyik fajhoz tartozik, hol él, milyenek a génjei és a fizikai jellemzői, az Ophidiomyces ophidiodiicola nevű baktérium súlyos megbetegedést okozhat.

Először csak egy seb jelenik meg a fertőzött egyed testén, aztán egyre több, és napokon belül az állat egész testén elterjedhet. Végül beindul a vedlés mint védekező reakció.

Gombás fertőzésben szenvedő Nerodia sipedon Fotó:  © USGS National Wildlife Health Center/D.E. Green

Ha az állatnak szerencséje van, akkor túléli, bár bizonyos esetekben ez nem is a kórokozón múlik, hanem azon, hogy a vedlés miatt többet sütkérező állatot elkapják-e az ellenségei napozás közben.

Sajnos az Amerikai Természettörténeti Múzeum és a U. S. Geological Survey munkatársai által szerzett tanulmány szerint a kígyók többsége nem szerencsés, és elpusztul a betegségben.

A kígyók pusztulása katasztrofális következményekkel jána, mivel az ökoszisztéma egyensúlyban tartásában rendkívül fontos szerepet töltenek be. Pusztítják például a patkányokat, amelyek biztosan elszaporodnának az ősellenségeik nélkül.

Neked ajánljuk
A vadmacskák és a hiúz védelme a fókuszban a macskák világnapján A szőrösorrú vombatok szaporodásának titkait tanulmányozzák ausztrál kutatók Éhező jegesmedvék a sarki jég visszaszorulása miatt A jégkorszakoktól a globális felmelegedésig: amikor az éghajlat írja a történelmet Cipzáras cifraságok
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam