2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jogi személyként ismertek el egy hegyet Új-Zélandon

Jogi személyként ismertek el egy hegyet Új-Zélandon. A 2518 méter magas Mount Taranakit (más néven Mount Egmont) két folyó után harmadikként ismerték el önálló jogalanyként. Az Északi-sziget nyugati partján fekvő szent hegy fölött nyolc maori törzs és a kormány együtt gyakorolja majd a felügyeletet. 

A The Guardian szerint a Taranaki jogi személyként való bejegyzése rég várt elismerése az őslakosok hegyhez fűződő kötelékének. A maoriak ősükként és whanauként, vagyis családtagként tekintenek a Taranakira.

A hegy jogi személyként való elismerése azt jelenti, hogy ha valaki például kárt okoz benne, az ugyanolyan jogi következményekkel jár, mintha a törzseket bántaná. A Taranaki-hegy szunnyadó vulkán, amely 1775-ben tört ki legutóbb. Ezt tartják Új-Zéland legnépszerűbb hegyének a hegymászók körében.

Új-Zéland volt a világon az első, ahol jogi személyként ismertek el egy folyót: a Whanganuit az idén. A döntéssel 140 éve tartó huzavonának vetettek véget. A maorik egynek tekintik magukat az univerzummal, benne a hegyekkel, a folyókkal és a tengerekkel.

Az új-zélandi gyakorlatot azóta más országok is átvették, Indiában például jogi személyként ismerték el a Gangeszt és legnagyobb mellékfolyóját, a Dzsamúnát, a Himalájában pedig több gleccsert, tavat, vízesést, erdőt és mezőt.

Neked ajánljuk
Több mint 12 ezer kilométert repült megállás nélkül egy kis goda Megfékezték az erdőtüzet a Kilimandzsárón Az indonéz törzs, ahol mindenkinek kék a szeme (képgaléria) „Lábnyom” – Részvételi társasjáték fiataloknak Fontos változások a kozmetikumok körül
Tovább a forrásra: propeller.hu
Vissza
Hírfolyam