2018. december 17., Lázár, Olimpia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási húsevő szörny maradványaira bukkantak az Antarktiszon

Argentin tudósok egy óriás, húsevő tengeri hüllő maradványaira bukkantak az Antarktiszon, ahol az állat 150 millió éve élhetett. A kontinensen még soha nem bukkantak ilyen ősi paleontológiai leletre. A négyuszonyos hüllő 12 méter hosszú lehetett, és a jura korban élt.

Soledad Cavalli, az argentin tudományos és technikai kutatótanács paleontológusa elmondta, hogy „a lelőhelyen nagyon sokféle hal, kihalt tengeri állat és kéthéjú kagylók maradványait találták már, de soha nem gondoltuk, hogy ilyen ősi plezioszauruszra bukkanunk”.

A lelőhely kétórányi helikopterútra van Argentínának az Antarktiszi-félsziget csücskén lévő Marambio nevű kutatóbázisától, ahol a tudósok még januárban is dolgozni fognak, lévén a déli féltekén jelenleg nyár van.

Marcelo Reguero, az argentin Antarktisz Intézet kutatója elmondta, hogy egykoron az Antarktisz az ősi szuperkontinens Gondwana része volt, amely magában foglalta a déli félteke mai kontinenseit és szigeteit, az Antarktiszt, Dél-Amerikát, Afrikát, Madagaszkárt, Ausztráliát, Új-Guineát, Új-Zélandot és a mai északi féltekéről az Arab-félszigetet és Indiát.

Neked ajánljuk
Mit takar a biomassza fogalma? Íme a metropolisz, ahol már csak villanybuszok közlekednek Ilyen is van: halászok, akik egy közösséget etetnek 7 tipp a zöldebb és etikusabb karácsonyhoz A hónap gyógynövénye: a sokoldalú dió
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam