2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jogi személyiséget szerzett hegy mítosza

Jogi személyként ismerték el a Taranaki-hegyet, amelyet két folyó után harmadikként ismertek el önálló jogalanyként Új-Zélandon. Az Északi-sziget nyugati partján fekvő szent hegy fölött nyolc maori törzs és a kormány együtt gyakorolja majd a felügyeletet. E gesztus mellett érdemes megismerni a hegy mítoszát is.

Mint ahogy korábban megírtuk, a Guardian című brit lap szerint a Taranaki jogi személyként való bejegyzése rég várt elismerése az őslakosok hegyhez fűződő kötelékének.

A Taranaki-hegyhez fűződő maori monda szerint a hegyistenek egykor mind az Északi-sziget közepén éltek a Taupo tó körül. Négy fiú hegy (Taranaki, Tongariro, Ngauruhoe, Ruapehu) ölelésében állt a gyönyörű lány hegy, Pihanga. Mind a négy hegy szerelmes volt a csodálatos Pihangába, de Taranaki és Tongariro elvakultságukban egymásnak estek közös szerelmük kegyéért. Az óriási csatát földrengések kísérték, Tongariro végül feje elvesztése ellenére is győztesen került ki a harcból. Egyes törzsek szerint saját maga tépte le a fejét, és azt vágva Taranakihoz sikerült legyőznie riválisát. A leszabott fej egyenesen a Taupo tóba gurult, és ez a mai Motutaiko sziget.

A Mount Taranaki Fotó: flickr.com

Taranaki nem bírta elviselni a vereséget, szerelmi bánatában nyugatra menekült, miközben óriási árkot szántva létrehozta a későbbi Whanganui folyó medrét. Végül a szépséges Pouakai vidéken lelt nyugalomra, noha egyes elméletek szerint Pouakai csapdába csalta, és a mai napig fogva tartja a csalódott hegyet. Mai napig úgy tartják, hogy amikor a felhők közt nem látjuk a csúcsot, Tongariro könnyek közt búslakodik Pihanga után. Mivel a hegynek óriási spirituális jelentősége van, a turistákat megkérik, hogy ne lépjenek fel a 2518 méter magas közvetlen csúcsra, ne sátrazzanak, ne egyenek, és főleg ne végezzék el szükségleteiket a csúcs környékén.

Nos, így tisztelik a „vademberek” a természetet.

A hegyről szóló teljes útirajzot a lenti linken lehet elolvasni, a youtube-on pedig több videó is megtekinthető róla.

Neked ajánljuk
Először észleltek tengeriszivacs-fehéredést Új-Zélandon A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Átfogó kormányzati tervvel igyekszik mérsékelni a klímaváltozás ártalmait Új-Zéland Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: MTI - bikemag.hu
Vissza
Hírfolyam