2018. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

100 éve nem látták, de mégsem halt ki a mulgara

Egykor mindenfelé elterjedt volt Ausztrália sivatagjaiban a mulgara, de a kontinensre beköltöztetett nyulak, macskák és rókák miatt teljesen eltűntek. A húsevő erszényest egy évszázada nem látták Új-Dél-Wales államban, ám most egy környezetvédelmi projekten dolgozó tudócsoport újra felfedezte a fajt.

Megtévesztő a mulgara (Dasycercus cristicauda), mert úgy néz ki, mint egy hosszú farkú kisegér, miközben valójában a tasmán ördög közeli rokona, és nem is magokat rágcsál, hanem nála is kisebb emlősökre, hüllőkre és rovarokra vadászik.

Ahogy rengeteg más ausztrál őshonos faj, a mulgara is megszenvedte az európai kolonizálók butaságát, hogy a telepesek nyulakat és rókákat vittek magukkal. A nyulak elvették az élőhelyüket, a rókák pedig levadászták őket, így Új-Dél-Walesben nagyjából száz éve kihaltnak nyilvánították őket, és csak a legbelsőbb területeken maradt fenn populációjuk.

Egy természetvédelmi projekt beindítása során azonban kiderült, hogy már Új-Dél-Walesbe is visszaköltöztek. A Sturt Nemzeti Parkot azért kezdték felépíteni, hogy onnan kizárják a nem őshonos fajokat, míg az őshonosakat visszaköltöztessék, és biztonságos menedéket nyújtsanak nekik.

A mulgara azonban már ott volt. Ez valószínűleg az elmúlt évtizedek róka- és macskamentesítési programjainak köszönhető, a nyúlpopulációt pedig vírusok tartották kordában. A Sturt Nemzeti Park munkatársainak így már csak arról kell gondoskodniuk, hogy a mulgarák populációja stabilizálódjon, és ne térhessenek vissza a betolakodó fajok.

Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
A szennyezők által fizetendő adók megemelését sürgeti az OECD Génmódosítással befolyásolható lesz a különböző állatfajok elterjedése Megint borulnak a klímamodellek? Hőségben leáll a fák fotoszintézise Pamuthulladékból többfunkciós aerogél Szemléletformáló program indul: Gondolkodj zöldben!