2019. augusztus 18., Ilona
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

100 éve nem látták, de mégsem halt ki a mulgara

Egykor mindenfelé elterjedt volt Ausztrália sivatagjaiban a mulgara, de a kontinensre beköltöztetett nyulak, macskák és rókák miatt teljesen eltűntek. A húsevő erszényest egy évszázada nem látták Új-Dél-Wales államban, ám most egy környezetvédelmi projekten dolgozó tudócsoport újra felfedezte a fajt.

Megtévesztő a mulgara (Dasycercus cristicauda), mert úgy néz ki, mint egy hosszú farkú kisegér, miközben valójában a tasmán ördög közeli rokona, és nem is magokat rágcsál, hanem nála is kisebb emlősökre, hüllőkre és rovarokra vadászik.

Ahogy rengeteg más ausztrál őshonos faj, a mulgara is megszenvedte az európai kolonizálók butaságát, hogy a telepesek nyulakat és rókákat vittek magukkal. A nyulak elvették az élőhelyüket, a rókák pedig levadászták őket, így Új-Dél-Walesben nagyjából száz éve kihaltnak nyilvánították őket, és csak a legbelsőbb területeken maradt fenn populációjuk.

Egy természetvédelmi projekt beindítása során azonban kiderült, hogy már Új-Dél-Walesbe is visszaköltöztek. A Sturt Nemzeti Parkot azért kezdték felépíteni, hogy onnan kizárják a nem őshonos fajokat, míg az őshonosakat visszaköltöztessék, és biztonságos menedéket nyújtsanak nekik.

A mulgara azonban már ott volt. Ez valószínűleg az elmúlt évtizedek róka- és macskamentesítési programjainak köszönhető, a nyúlpopulációt pedig vírusok tartották kordában. A Sturt Nemzeti Park munkatársainak így már csak arról kell gondoskodniuk, hogy a mulgarák populációja stabilizálódjon, és ne térhessenek vissza a betolakodó fajok.

Neked ajánljuk
A klímaváltozást nem a nagy testű élőlényeknek találták ki WWF: 53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek 50 év alatt Környezetbarát startupokkal is dolgozik az IKEA Életveszélyes a lébényi erdő Milyen lesz a Föld 2646-ban?
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam