2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Végre Kínában is betiltották az elefántcsont-kereskedelmet

A kínai kormány 2017. december 31-én leállította az elefántcsont-kereskedelmet. A döntés hatalmas jelentőségű, hisz az ázsiai ország a világ legnagyobb elefántcsontpiaca. Az illegális vadászat és az állatok élőhelyének zsugorodása miatt az elmúlt 100 évben 3-5 millióról 415 000-re csökkent a vadon élő afrikai elefántok száma.

A kínai elefántcsontpiac vége óriási előrelépés lehet a faj védelmében. „Néhány évtized múlva úgy nézhetünk vissza erre a döntésre, mint az egyik legfontosabb napra az elefántvédelem történetében” – mondta Ginette Hemley, a WWF alelnöke. Hemley hozzátette, Kína új reményt kínál az elefántoknak.

Bár 1990-ben globális tilalmat vezettek be, sok ország folytatta a határokon belüli kereskedelmet.

Kínában egész iparág épült ki a csont iránti kereslet miatt, az ország területén a december 31-i döntést megelőzően 34 legális feldolgozóüzem működött.

A kínai Xinhua hírügynökség szerint a kormány segíteni fog az elefántcsontiparban dolgozóknak, hogy új, törvényes állást találhassanak maguknak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kereskedelem betiltása milyen hatással lesz az orvvadászatra. Az mindenesetre feltételezhető, hogy egy ideig még illegálisan ugyan, de folytatódik majd a belföldi kereskedelem.

Hemley szerint a faj védelméhez arra is szükség lesz, hogy más ázsiai országok is kövessék Kína példáját.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam