2018. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Végre Kínában is betiltották az elefántcsont-kereskedelmet

A kínai kormány 2017. december 31-én leállította az elefántcsont-kereskedelmet. A döntés hatalmas jelentőségű, hisz az ázsiai ország a világ legnagyobb elefántcsontpiaca. Az illegális vadászat és az állatok élőhelyének zsugorodása miatt az elmúlt 100 évben 3-5 millióról 415 000-re csökkent a vadon élő afrikai elefántok száma.

A kínai elefántcsontpiac vége óriási előrelépés lehet a faj védelmében. „Néhány évtized múlva úgy nézhetünk vissza erre a döntésre, mint az egyik legfontosabb napra az elefántvédelem történetében” – mondta Ginette Hemley, a WWF alelnöke. Hemley hozzátette, Kína új reményt kínál az elefántoknak.

Bár 1990-ben globális tilalmat vezettek be, sok ország folytatta a határokon belüli kereskedelmet.

Kínában egész iparág épült ki a csont iránti kereslet miatt, az ország területén a december 31-i döntést megelőzően 34 legális feldolgozóüzem működött.

A kínai Xinhua hírügynökség szerint a kormány segíteni fog az elefántcsontiparban dolgozóknak, hogy új, törvényes állást találhassanak maguknak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kereskedelem betiltása milyen hatással lesz az orvvadászatra. Az mindenesetre feltételezhető, hogy egy ideig még illegálisan ugyan, de folytatódik majd a belföldi kereskedelem.

Hemley szerint a faj védelméhez arra is szükség lesz, hogy más ázsiai országok is kövessék Kína példáját.

Neked ajánljuk
Még mindig ölik az elefántokat az európaiak kedvéért Kenyában csökkenőben van az orvvadászat Békés eszközzel is távol tarthatók az elefántok Új eldobható termékek kerülhetnek tiltólistára az Európai Unióban Hogyan lehetek környezettudatos? (videó)
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam