2019. február 16., Julianna, Lilla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sok áldozata van a szélsőséges időjárásnak

Nyugat-Európa szerte sokan sérültek meg a rendkívüli téli időjárás miatt. 
Egy ember meghalt és 15 megsérült Franciaországban az óránként több mint 160 kilométeres széllökésekkel járó heves viharok következtében – jelentették a helyi hatóságok. A beszámoló szerint egy síelő vesztette életét a francia Alpokban azután, hogy egy kidőlő fa rázuhant.

Több sérült állapota is válságos

A párizsi régióban egy ember súlyosan megsérült, mert egy fa rádőlt az autójára, egy másik áldozat pedig egy épületből kiesve sérült meg. A francia belügyminisztérium adatai szerint 15 ember szenvedett sérüléseket a viharos szél miatt bekövetkezett balesetekben, négyük állapota válságos. A vihar fennakadásokat okozott a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren is, ahol fokozott biztonsági óvintézkedésekre volt szükség ahhoz, hogy az utasokat biztonságosan a repülőgép fedélzetére juttassák.

145 kilométeres széllökések

A helyenként az óránként 145 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel járó vihar útját megrongálódott autók, összedőlt állványzatok és gyökerestől kicsavart fák jelezték a helyi lakosoknak a közösségi oldalakra feltöltött felvételei alapján. A francia állami áramszolgáltató szerint mintegy 200 ezer háztartás maradt áram nélkül, ebből 30 ezer a párizsi régióban.

Vonatot siklatott ki az erős szél

Svájcban több ember megsérült a Berntől délre található Lenk közelében azután, hogy a viharos szél lefújta az egyik vonatot a sínekről – jelentette a helyi sajtó. A zürichi és a bázeli repülőterek járatait törölni kellett a vihar miatt, amely egy teherautót is felborított az egyik országúton. Több száz háztartás maradt áram nélkül a Zürichi-tó környékén, a kidőlt fák utakat torlaszoltak el, a heves esőzések következtében pedig áradások alakultak ki.

Boden, 2018. január 3. Széllökéstől kisiklott a GoldenPass svájci vasúttársaság személyszállító szerelvényének egyik kocsija a Bern kantonbeli Boden településen 2018. január 3-án. A balesetben többen megsérültek. A Burglind elnevezésű szélvihar fennakadásokat okoz a közlekedésben, és épületeket rongált meg Svájcban és Németország délnyugati térségében.  Fotó: MTI/EPA/Anthony Anex

Kidőlt fák, lezárt vasútvonalak

A svájci rendőrség szerint a viharos szelek következtében számos sífelvonó megállt, az Alpokban több mentőcsapat is dolgozik azon, hogy kiszabadítsa a felvonóban rekedt síelőket. Az ausztriai Kitzbühelben is le kellett állítani a sífelvonót egy időre. A nyugat-németországi Lünen közelében kisiklott egy vonat a sínekre dőlt egyik fa miatt – jelentette a dpa német hírügynökség. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés. Duisburg és Jülich környékén pedig autópályákat torlaszoltak el a kidőlt fák és az áradás. A vihar miatt a Németország legmagasabb hegycsúcsára, a Zugspitzére vezető vasutat is lezárták.

Spanyolországban is ítéletidő tombol

A spanyolországi Baszkföldön egy házaspár vesztette életét, amikor Deba és Mutriku között a tengerparton egy hullám lesodorta őket a mólóról. Spanyolország északi partvidékén narancssárga viharjelzés van érvényben. A tengerparton 5-6 méteres hullámokkal kell számolni.

Rotterdam, 2018. január 3. Viharos szélben sétálnak emberek a Rotterdam melletti Hoek van Holland város tengerpartján 2018. január 3-án, amikor a szél elérheti az óránkénti 115 kilométeres sebességet a part mentén.  Fotó:MTI/EPA/Georgiosz Kefalasz
Neked ajánljuk
Spanyolország leállítja az atomerőműveit Ne a költési időszakban újítsunk fel házat, és vágjunk ki fákat! Hétszeresen térül meg, ha az éttermek csökkentik az élelmiszer-hulladékukat Óriási területet zöldít ki Kína és India, de ez is kevés lehet a klímaváltozás ellen Felkészülnek a tengerszint emelkedésére a svéd települések
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam