2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természetes beporzás fontossága: méheknek is lesz világnapjuk

Ezentúl május 20-a a méhek nemzetközi napja lesz. A  dátummal a szlovén Anton Jansára emlékezünk, aki a 18. században modern méhészeti módszereket fejlesztett ki szülőhazájában.

A méhek, közösen a többi beporzóval, mint a pillangók, denevérek stb., biztosítják sok haszonnövényünk számára a fennmaradást.

Különösen a mézelő méh dolgozik fáradhatatlanul: egy nap alatt képes akár 7000 virágot is meglátogatni, miközben méze – amit évszázadok óta a gyógyításban is használnak – sokak számára biztosít megélhetést.

Napjainkban a beporzók jelentősége túlmutat a növényegészségen, mert egyúttal a környezeti veszélyfaktorok jelzőrendszereként is tekinthetünk rájuk, melyek mutatják ökoszisztémánk állapotát. Az invazív rovarfajok, a rovarölő szerek, a monokultúrák a mezőgazdaságban mind a méhkolóniáktól veszik el az életteret és a táplálékot.

A FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete számtalan vidékfejlesztési projektjébe építette be méhészeti képzést Azerbajdzsántól Nigériáig, és világszinten a beporzókról való adatgyűjtés élharcosa.

Neked ajánljuk
Megfejtették a hápogó hangon jelző méhkirálynők kettős énekét Méhek módjára dolgoztatja a hangyákat egy ausztrál növény Az éjjeli lepkék is szorgosak a beporzásban Sok ezer kilométert utazott az adomány Békéscsabáig Ritka gorillacsapatról, benne több kölyökről készültek felvételek Nigériában
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam