2018. április 20., Tivadar
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A madaraknak is jobb, ha szabályosan vezetünk!

Sok baleset éri a baglyokat és ragadozó madarakat, sok esetben autósok gázolják el őket. A szakemberek szerint a sofőrök is tehetnek ezekről a balesetekről, nem csak az állat. 

A hortobágyi madárkórházba az ünnepek alatt is sorra érkeztek az elütött ragadózó madarak és baglyok. Az itt dolgozók folyamatosan műtöttek, hogy megmentsék a sérült állatok életét.

Déri Balázs, a Madárpart igazgatóhelyettese elmondta, decemberben 27 páciens érkezett hozzájuk, javarészt balesetben megsérült állatok. Az igazgatóhelyettes elmondása szerint a leggyakoribb, hogy ragadozó madarakat ütnek el.

Télen a természet szűkölködik a táplálékban, így ezek a madarak közelebb költöznek az emberhez, utak szélére, hisz a rágcsálók, pockok itt gyakrabban megfordulnak az elhullajtott szemét, kihullott takarmány miatt. Napközben az egerészölyvek és karvalyok, este pedig a bagolyfélék érkezhetnek az utak közelébe.

Az autósok részéről egy kis figyelmességgel elkerülhető a baleset. Az úttesten vadászó baglyok, ölyvek megszokták már a forgalmat, könnyen kiszámítják az érkező autók sebességét. Ha az adott útszakaszon a megengedett sebességgel haladunk, könnyen elkerülhető a baj.

Hortobágy, 2015. február 24.
A Hortobágyi Madárkórházban kezelt macskabagoly vizsgálata.
Télen a madarak behúzódnak a városokba, ahol a szokatlan környezetben gyakran csapódnak üvegfelületnek, vagy válnak esti gázolás áldozatává
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Amennyiben mégis megtörténik a baj, és elütünk egy madarat, mindenképp meg kell állni, és megvizsgálni az állatot, szükség esetén állatorvost értesíteni – hangsúlyozta Déri Balázs igazgatóhelyettes.

Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„Klímatudatos Budapest”: pályázat általános iskolás gyermekek részére „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Gondolkodj zöldben!” – Kreatív ötletpályázat iskolai ökocsapatoknak „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából