2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bozóttüzek pusztítanak Ausztráliában az aszfaltolvasztó hőségben

Míg Amerikában téli ítéletidővel küzdenek, Ausztráliában épületeket pusztítottak el és embereket sodortak veszélybe a bozóttüzek szombaton, azután, hogy az ország három államára aszfaltolvasztó hőhullám telepedett.

Melbourne-ben, amely a kontinensnyi ország második legnagyobb városa és egyben a délkeleti Victoria állam fővárosa, futótüzek lobbantottak lángra néhány külvárosi építményt. Craig Lapsley, az állam katasztrófaelhárítási biztosa arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a magas hőmérséklet, a szárazsággal és a változó irányú erős szelekkel kombinálva, veszélyes körülményeket teremt. „Ez pontosan az, amit az előrejelzések mutattak, és amikor futótüzekkel van dolgunk, az természetesen gondot okoz a számunkra” – mondta Lapsley újságíróknak.

Elszenesedett növényzet a Melbourne Carrum Downs nevű külvárosában pusztító bozóttűz megfékezése után 2018. január 6-án Fotó: MTI/EPA/James Ross

Victoria állam különböző részein szombaton mintegy 400 ház áramellátása szakadt meg, és ötven tűzesetet jelentettek, bár ezek közül sok kisebb kiterjedésű volt, amelyeket a tűzoltóknak sikerült leküzdeniük. Victoria mellett riasztást adtak ki a tőle északnyugatra fekvő Dél-Ausztrália államban is, ahol a hatóságok azt ajánlották a vidéki területek lakóinak, hogy a fenyegető futótüzek elől vonuljanak biztos menedékhelyekre. Szakértők szerint jobb elővigyázatosnak lenni, mint megkockáztatni, hogy valakit csapdába ejtsenek a gyorsan irányt váltó tüzek.

A két déli államban és az ausztrál kontinenstől délre eső Tasmania szigetén teljes tűzgyújtási tilalmat rendeltek el a több mint 40 Celsius-fokos hőmérséklet miatt. A helyzetet jellemzi, hogy a hőség egy 10 kilométeres szakaszon megolvasztotta egy Victoria állambeli autópálya aszfaltburkolatát – jelentette az ABC News állami médiaszolgáltató.

Egymástól távoli települései, a magas nyári hőmérsékletek és a könnyen lángra kapó eukaliptuszbozótok miatt Ausztrália ki van téve a halálos tüzeknek. 2009-ben a feljegyzésekben szereplő eddigi legsúlyosabb bozóttüzek házak ezreit pusztították el, 173 ember halálát és több mint 400 ember sérülését okozva egy azóta fekete szombatként emlegetett napon.

Neked ajánljuk
Óriáskenguruk és gigantikus krokodilok földje volt Ausztrália Rekordszámú új ragadozó szivacsfajra bukkantak Ausztrália partjainál Növekszik az életveszélyesen forró és párás napok száma Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam