2019. augusztus 24., Bertalan
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bozóttüzek pusztítanak Ausztráliában az aszfaltolvasztó hőségben

Míg Amerikában téli ítéletidővel küzdenek, Ausztráliában épületeket pusztítottak el és embereket sodortak veszélybe a bozóttüzek szombaton, azután, hogy az ország három államára aszfaltolvasztó hőhullám telepedett.

Melbourne-ben, amely a kontinensnyi ország második legnagyobb városa és egyben a délkeleti Victoria állam fővárosa, futótüzek lobbantottak lángra néhány külvárosi építményt. Craig Lapsley, az állam katasztrófaelhárítási biztosa arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a magas hőmérséklet, a szárazsággal és a változó irányú erős szelekkel kombinálva, veszélyes körülményeket teremt. „Ez pontosan az, amit az előrejelzések mutattak, és amikor futótüzekkel van dolgunk, az természetesen gondot okoz a számunkra” – mondta Lapsley újságíróknak.

Elszenesedett növényzet a Melbourne Carrum Downs nevű külvárosában pusztító bozóttűz megfékezése után 2018. január 6-án Fotó: MTI/EPA/James Ross

Victoria állam különböző részein szombaton mintegy 400 ház áramellátása szakadt meg, és ötven tűzesetet jelentettek, bár ezek közül sok kisebb kiterjedésű volt, amelyeket a tűzoltóknak sikerült leküzdeniük. Victoria mellett riasztást adtak ki a tőle északnyugatra fekvő Dél-Ausztrália államban is, ahol a hatóságok azt ajánlották a vidéki területek lakóinak, hogy a fenyegető futótüzek elől vonuljanak biztos menedékhelyekre. Szakértők szerint jobb elővigyázatosnak lenni, mint megkockáztatni, hogy valakit csapdába ejtsenek a gyorsan irányt váltó tüzek.

A két déli államban és az ausztrál kontinenstől délre eső Tasmania szigetén teljes tűzgyújtási tilalmat rendeltek el a több mint 40 Celsius-fokos hőmérséklet miatt. A helyzetet jellemzi, hogy a hőség egy 10 kilométeres szakaszon megolvasztotta egy Victoria állambeli autópálya aszfaltburkolatát – jelentette az ABC News állami médiaszolgáltató.

Egymástól távoli települései, a magas nyári hőmérsékletek és a könnyen lángra kapó eukaliptuszbozótok miatt Ausztrália ki van téve a halálos tüzeknek. 2009-ben a feljegyzésekben szereplő eddigi legsúlyosabb bozóttüzek házak ezreit pusztították el, 173 ember halálát és több mint 400 ember sérülését okozva egy azóta fekete szombatként emlegetett napon.

Neked ajánljuk
A faültetés is lehet káros Már a hadsereg is küzd a szibériai erdőtüzek ellen Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának A Camponában mindenkit vár Helen könyvtára Indonézia ragaszkodik a pálmaolajhoz
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam