2020. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még sosem volt ennyi fülesbagoly a Nagykunságban

Az erdei fülesbaglyok tömeges megjelenése a városi fákon telente nagyon érdekes, de egyáltalán nem szokatlan jelenség. Az viszont már nem semmi, hogy Kisújszálláson és Túrkevén összesen több mint 800 egyed gyűlt össze idén. A lakott területre költözésük oka, hogy kedvezőbb a mikroklíma, és ragadozók sem leselkednek rájuk. 

Bár a Nagykunságban mindig is nagy számban bukkantak fel ilyenkor a fülesbaglyok, a felmérések most kiugró eredményekkel szolgáltak. Míg az elmúlt 2 évben Kisújszálláson átlagosan 150-170 egyed jelent meg, Túrkevén pedig 300, most decemberben az előbbi településen 379, az utóbbin 508 volt a „bagolymaximum”. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szerint a szokatlanul magas egyedszám magyarázatául a faj fő táplálékát jelentő mezei pockok robbanásszerű állománynövekedése szolgálhat, ám ezzel párhuzamosan egy, az eddigieknél jelentősebb Kárpát-medencei beáramlás is okozhatja azt.

A szakemberek továbbra is nyomon követik a baglyok számának alakulását a két település mellett még például Karcagon, Törökszentmiklóson és Tiszapüspökiben is, ahol szintén tömegével vannak jelen az állatok.

Neked ajánljuk
Guinness-rekordot állított fel India a 2018-19-es tigrisszámlálással (videóval) A világ korallzátonyainak ötödén gyakorlatilag kihaltak a cápák Drasztikusan növelhették a kihalással fenyegetett őshonos fajok számát az ausztrál bozóttüzek Közel 8 tonna hulladékot szedtek ki a Tiszából a PET kupások Az Egyesült Királyságban komoly sikere van az e-Nironak
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam