2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nő az oxigénhiányos, holt övezetek területe az óceánokban

Az elmúlt 50 évben több mint négyszeresére nőtt a holt – oxigén nélküli – övezetek nagysága a világ óceánjaiban, a part menti vizek oxigénhiányos térségei több mint tízszeresére nőttek 1950 óta – figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport a Science című folyóiratban közzétett tanulmányában.

„Az oxigén létszükséglet az óceánok életéhez. Az oxigén csökkenése az óceánokban az emberi tevékenység egyik legsúlyosabb hatása a környezetre” – közölte Denise Breitburg, a tanulmány vezető szerzője, a Smithsonian Környezetkutató-központ tengerbiológusa.

A tanulmányt az ENSZ Kormányközi Tengerkutató Bizottsága által 2016-ban létrehozott GO2NE (Global Ocean Oxigen Network) munkacsoport készítette, ez az első olyan tanulmány, amelyben átfogóan áttekintették az okokat a következményeket és a megoldások módozatait az óceánok, tengerek oxigénhiányára.

„A földi oxigén mintegy fele az óceánokból származik. A klímaváltozás és a vízszennyezés együttesen nagyban növeli a holt övezetek számát és méretét mind a nyílt óceánokon, mind a part menti vizekben, ahol az oxigén túlságosan alacsony a tengeri élethez”

– magyarázta Vlagyimir Rjabinyin, a bizottság titkára.

A közismert holt övezetekben, mint a Mexikói-öböl, az oxigénszint olyan alacsony, hogy az állatok megfulladnak, elpusztulnak. Mivel a halak elkerülik az ilyen térségeket, élőhelyük csökken, ezáltal sebezhetőbbé válnak a ragadozók és a halászat által.

A probléma azonban túlnő a holt térségeken, már egy kisebb oxigénhiány is hatással van az állatok növekedésére, akadályozza szaporodásukat, betegségeket okoz, sőt pusztulásukhoz vezet.

Az oxigénhiány veszélyes anyagok, mint a kéjgáz felszabadulását eredményezi, ez az üvegházhatású gáz háromszázszor erősebb, mint a szén-dioxid és a hidrogén-szulfát – hívták fel a figyelmet a kutatók.

A folyamat feltartóztatásához a globális felmelegedés és a tápanyagszennyezés megfékezésére, a sebezhető tengeri fajok védelmére van szükség – idézi a kutatók megállapítását a Science nyomán a magyaridok.hu.

Az óceán egyike az ember által leginkább próbára tett élőhelyeknek: a globális felmelegedés többek között a korallok fennmaradását is veszélybe sodorta, ráadásul a tengeráramlatok megváltoztatásával az óceáni savasodást is felerősíti. Ugyanakkor úgy tűnik, a műanyagok okozta válság már elérte az emberiség ingerküszöbét: egyre több kormány és civil szervezet tesz azért, hogy a szennyezést visszaszorítsa.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás kedvez a talaj­eróziónak Európa természetes élőhelyeinek 80 százaléka kedvezőtlen állapotban van Nem a faültetés az egyetlen üdvös megoldás, maguktól is nőnek A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam