2018. április 22., Csilla, Noémi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Az amerikai zimankóban megfagynak a cápák

Négy megfagyott cápát dobtak partra a hullámok az Egyesült Államok keleti partján, a massachusettsi Cape Codnál – írja a Sky News nyomán az index.hu. Az ország nagy részén az utóbbi napokban ítéletidő tombol. A déli szövetségi államokban több mint három évtized óta nem havazott, most Kalifornia és Arizona kivételével mindenütt hó borítja az országot.

A hím rókacápatetemek túlságosan fagyott állapotban voltak ahhoz, hogy a kutatók azonnal megvizsgálhassák őket.

A legutóbbi példányt szilveszter napján találták meg Wellfeet közelében, de előtte december 29-én Brewsternél került elő egy, néhány nappal korábban pedig onnan nem messze kettő is.

A hatóságok szerint a mind a négy állat az extrém hideg miatt pusztult el.

A rókacápa ilyenkor rendesen a melegebb, déli vizekre vándorol. A tudósok úgy vélik, az extrém hideg okolható az állatok elpusztulásáért. Az atlanti-óceáni Fehércápa- mentő Központ (AWSC) munkatársai szerint a cápák szervezete már 6,7 Celsius-fokos hidegben is károsodhat, a Cape Cod öbölben a víz hőmérséklete jelenleg csak 2,6 fok körül van.

A cápákat csak előzetes olvasztás után tudják megvizsgálni a kutatók Fotó: AWSC
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„A nap fotói” a National Geographicról „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából 11 000 éve nem volt ilyen nagy a felmelegedés