2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Génmódosítással befolyásolható lesz a különböző állatfajok elterjedése

Szakértők fontolóra vették Új-Zélandon, hogy a vadon élő állatvilág kontrollálására bevetnék a génszerkesztés technológiáját, ám az ötlet nagy vitát kavart tudományos körökben. A módszer ugyanis azt a veszélyt hordozza magában, hogy túlszaporodik a módosított állatfaj, vagyis invazívvá válik, és kiszorít más fajokat az élőhelyükről.

Az új-zélandi University of Otago és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói olyan génfelerősítési (gene drive) lehetőséget vizsgálnak, melynek révén egy-egy tulajdonság több egyedben öröklődne, ezért felerősödne egy állatfaj populációjában. Ezzel fékezhető lenne olyan fajok létszámának fogyatkozása, amelyek már a kihalás szélére sodródtak.

A veszélybe került fajoknál az átvivők által terjesztett (vector-borne) betegségek elleni védekezésüket is hatékonyabbá tehetnék egyes génvariánsok gyakoribbá tételével a populációban.

A patkány-, egér-, menyét- és oposszumpopuláció csökkentése, illetve elnyomása érdekében is bevethetnék a CRISPR-technológiával végzett génszerkesztést.

A módszer kritikusai attól tartanak, hogy még addigra sem születnek meg nemzetközi szinten olyan megállapodások, melyek szabályoznák a CRISPR használatát. Ha a jogrend nem alkalmazkodik az új ökológiai helyzethez, az könnyen azt vonhatja maga után, hogy országok esnek egymásnak, amiért egyikőjük belterületén elszaporodtak a medvék, az egerek, vagy ki tudja, milyen más állatfaj, és átjárnak a határon tönkretenni terméseket, ökológiai értékeket vagy akár ingatlanokat.

A módszer ellenzői és a támogatói között középen elhelyezkedők úgy tartják, hasznos lehet a módszer, de csakis átfogó, széles körű laboratóriumi hatástanulmányok elvégzése után.

Véleményük szerint minden esetben bizonyára nem lesz alkalmazható a CRISPR. Az eddigi kísérletek alapján azt lehet valószínűsíteni, hogy a génmódosítás hatása 3-5 év után mutatkozik meg a tekintetben, hogy egy-egy állatfaj populációjának viselkedése miként változik, illetve mennyire szorít ki más állatfajokat a környezetéből.

Minden bizonnyal nem véletlen, hogy éppen Új-Zélandon vették fontolóra az eljárás invazív kisragadozók ellen való alkalmazását is. A szigetországban komoly problémát jelentenek a helyi faunát – például kultikus madarukat, a kivit – fenyegető túlszaporodott patkányok és menyétek. A kivi megmentésére indult sikeres fajtamentő program egyik kulcstevékenysége a tájidegen fajok visszaszorítása volt.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz Az első művészek modern örököse Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam