2018. május 22., Júlia, Rita
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Használnák a buszsávot az állatvédők speciális járművei

Hatósági riasztásokra vonulnak ki sok esetben az állatmentők speciálisan felszerelt autóikkal, mégsem használhatják a buszsávot. Így van, amikor a mentőknek vagy rendőröknek rájuk kell várni, mégsem kapnak felmentést a KRESZ-szabály alól. Pedig összesen alig egytucatnyi autóról van szó a fővárosban.

„Budapesten összesen nagyjából 12 felszerelt, hatósági ügyekben riasztott állatmentő jármű van, tényleg nem férnénk el a taxik mellett?” – tette fel a kérdést Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője. December végén keresték meg a BKK-t azzal, hogy sürgős esetekben, illetve amikor hatósági riasztásra kell kivonulniuk, akkor hadd használják a fővárosi buszsávokat – tette hozzá a hvg.hu-nak.

Ugyanis nemcsak sérült, elütött, veszélyben lévő állathoz kell rohanniuk, sok esetben a rendőrök, mentők kérik a segítségüket. „Előfordult már több esetben, hogy már mindenki kiért a helyszínre, ránk vártak, mert egy rosszul lévő emberhez nem jutottak be a kutya miatt.”

Ilyenkor nekünk kell megoldani a helyzetet az állattal, hogy dolgozni tudjanak, mi viszont oldjuk meg az időben odajutást, ahogy tudjuk” – magyarázta Pataki Gábor.

A hivatalos válaszban a főváros alá tartozó Budapest Közút Zrt. Forgalomtechnikai Igazgatósága a KRESZ-re hivatkozik, hiszen ez szabályozza az „autóbuszsáv jogszerű használatát”. „Tételesen felsorolásra kerültek, hogy milyen tevékenységhez kapcsolódó járművek milyen esetben használhatják az autóbusz-forgalmi sávokat. A KRESZ szabályai alapján az Állatmentő Liga járművei nem használhatják az autóbuszsávokat” – írták.

Az Állatmentő Liga járműve Fotó: facebook.com/@AllatmentoLiga

Levelükben azért meg is dicsérik a szilveszterkor az egész főváros területén ügyeletet ellátó állatmentő szervezetet. „A petárdázás kapcsán kifejezetten hasznosnak, fontosnak és támogatandónak tartjuk az Állatmentő Liga tevékenységét, ugyanakkor a hatályos jogszabályban foglaltakkal szemben társaságunk nem adhat felmentést” – közölték.

Tovább a forrásra: hvg
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„Klímatudatos Budapest”: pályázat általános iskolás gyermekek részére Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Gondolkodj zöldben!” – Kreatív ötletpályázat iskolai ökocsapatoknak