2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tavalyi volt a harmadik legmelegebb év az USA-ban

A 2017-es évet az Egyesült Államok szélsőséges éveként fogják feljegyezni. Az árvizek, tornádók, hurrikánok, aszályok, tüzek és fagyok több száz életet követeltek, a három nagy atlanti hurrikán és a folyamatos extrém tűzvészek pedig óriási gazdasági kárt okoztak.

A NOAA (National Centers for Environmental Information) 123 éves nyilvántartása szerint 2017 a harmadik legmelegebb év volt az Egyesült Államokban (és 2006 óta volt az öt legmelegebb esztendő), és az 1895-ben indult mérések óta a huszonegyedik, amikor az átlaghőmérséklet meghaladta az éves átlaghőmérsékletet. Az év csapadékmennyisége tekintetében a 2017-es a huszadik legveszélyesebb év volt, és az ötödik egymást követő évben tavaly is átlag feletti csapadékot hozott az időjárás.

Tavaly az Egyesült Államokban 16 időjárási és éghajlati katasztrófát tapasztaltak: 1 fagyosat, 1 aszályt (több területet érintett), 1 tűzvészt (több területet érintett), 2 árvizet, 3 fő hurrikánt (Harvey, Irma, Maria) és 8 súlyos vihart. A katasztrófák okozta veszteség összesen mintegy 306 milliárd dollárt tett ki, ami új amerikai rekordnak számít. Mindezen belül a Harvey hurrikán 125, a Maria és az Irma hurrikán 90, illetve 50 milliárdos kárt okozott. Ennél tragikusabb veszteségnek tartja a NOAA, hogy a természeti katasztrófákban legalább 362 ember vesztette életét.

Az időjárás- és klímaváltozás okozta károk 1980 óta történő alakulásáról a NOAA oldalán találhatóak további információk és grafikonok, egy másik oldalán pedig az elmúlt 123 év csapadék- és hőmérsékletátlagáról.

Neked ajánljuk
Jóval korábban emelkedtek ki a Föld első kontinensei az óceánból, mint gondolták Egy emlős lett az év madara Új-Zélandon A hagyományosnál biztonságosabb atomreaktort épít a TerraPower Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: noaa.gov
Vissza
Hírfolyam