2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hóval borított homokdűnék a Szaharában

Emberemlékezet óta ez volt a harmadik alkalom, hogy havazott a Föld legnagyobb, Észak-Afrikában fekvő sivatagában. A múlt vasárnapi esemény hátterében egy hatalmas vihar áll, amely 38 centiméternyi hóeséshez vezetett, melynek olvadása csak hosszú órák múlva kezdődött meg.

Korábban mindössze két feljegyzett alkalommal történt hasonló esemény: tavaly januárban közel egy méter hó borította a sivatag vörös dűnéit, míg 1979 februárjában mindössze fél órán át tartó hószállingózásról számoltak be.

Fotó: Karim Bouchetata

A havazás érintette a környező Ain Sefra Atlasz-hegységgel ölelt városát is. A jelenségről képeket készítő helyi fotós, Karim Bouchetata nyilatkozata szerint az egész város meglepetten fogadta a hajnali havazást, amely csak vasárnap délután indult olvadásnak.

A Met Office időjárás-szakértője szerint a jelenséget a magas európai légnyomás okozta, amelynek következtében a hideg áramlatok délebbre fordultak a megszokottnál.

A környéken az átlagos hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul az év ezen időszakában.

A Szahara sivatag az elmúlt százezer évben rengeteg éghajlati változáson ment keresztül, lehetséges, hogy ez a jelenség is egy újabb időszak kezdetét jelöli.

Neked ajánljuk
Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Jóval zöldebb az Alpok, mint korábban A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán
Tovább a forrásra: Thesun.co.uk
Vissza
Hírfolyam