2018. április 20., Tivadar
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Hóval borított homokdűnék a Szaharában

Emberemlékezet óta ez volt a harmadik alkalom, hogy havazott a Föld legnagyobb, Észak-Afrikában fekvő sivatagában. A múlt vasárnapi esemény hátterében egy hatalmas vihar áll, amely 38 centiméternyi hóeséshez vezetett, melynek olvadása csak hosszú órák múlva kezdődött meg.

Korábban mindössze két feljegyzett alkalommal történt hasonló esemény: tavaly januárban közel egy méter hó borította a sivatag vörös dűnéit, míg 1979 februárjában mindössze fél órán át tartó hószállingózásról számoltak be.

Fotó: Karim Bouchetata

A havazás érintette a környező Ain Sefra Atlasz-hegységgel ölelt városát is. A jelenségről képeket készítő helyi fotós, Karim Bouchetata nyilatkozata szerint az egész város meglepetten fogadta a hajnali havazást, amely csak vasárnap délután indult olvadásnak.

A Met Office időjárás-szakértője szerint a jelenséget a magas európai légnyomás okozta, amelynek következtében a hideg áramlatok délebbre fordultak a megszokottnál.

A környéken az átlagos hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul az év ezen időszakában.

A Szahara sivatag az elmúlt százezer évben rengeteg éghajlati változáson ment keresztül, lehetséges, hogy ez a jelenség is egy újabb időszak kezdetét jelöli.

Tovább a forrásra: Thesun.co.uk
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
"Boldog békeidők" - Téli képek 1907-ből 12 millió hollandot veszélyeztet a tengerszint-emelkedés 21. századi számvetés: a víz az úr 7 dolog, amit meg kell tennünk, ha nem akarjuk tönkretenni a Földet A globális felmelegedés hatására milliókkal emelkedik az árvizek veszélyeztette emberek száma a világon