2020. február 17., Donát
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon is érezhető a globális felmelegedés

Magyarország tavalyi időjárása illeszkedik a melegedő tendenciába, a jelenlegi adatok szerint a hazai rangsorban a tavalyi lehet a 13. legmelegebb év 1901 óta. A csapadék szempontjából átlagos volt a 2017-es év – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, az MTI-hez eljuttatott elemzéséből. 

Az éghajlatváltozást vizsgáló Copernicus Climate Change Services (C3S) program adatai alapján 2017 átlaghőmérséklete 14,7 Celsius-fok volt, ami 1,2 fokkal magasabb az iparosodás előtti átlagnál. A tavalyi globális középhőmérséklet mindössze 0,1 fokkal marad el a legmelegebb, 2016-os évétől. 

Magyarországon 2017 éves középhőmérséklete 11,06 fok lett. Ez 0,9 fokkal marad el az eddigi legmelegebb 2014-es évtől. Az adatok jelenlegi feldolgozottsága mellett 2017 – a 2013-as évvel együtt – a 13. legmelegebb év lett 1901 óta.

A melegedő tendenciát jól szemlélteti, hogy a legmelegebb 13 év közé csak kettő került be az 1990-es éveket megelőző időszakból – közölte az OMSZ.

Részletesebb bontásukból kiderül, hogy 2017 jelentős részében melegebb volt az átlagosnál. A legnagyobb pozitív anomália márciusban volt, akkor a havi átlag 3,5 fokkal volt magasabb a normálnál. A március a második, a június a negyedik, az augusztus pedig az ötödik legmelegebb volt 1901 óta.

A magas pozitív havi anomáliák miatt 2017-hez köthető az ötödik legmelegebb nyár és a tizenkettedik legmelegebb tavasz 1901 óta. A nyáron hosszan tartó hőhullámok is voltak, amelyek az aszályhelyzetet súlyosbították.

Budapest, 2017. július 10.
Egy kisfiú hűsíti magát a kánikulában a budapesti Széll Kálmán tér szökőkútjában
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az index.hu elemzése további érdekes részletekkel szolgál a kiugró hőmérsékleti események és a helyi hőmérsékleti csúcsok kapcsán.

Nem csak a hőmérséklet tekintetében hozott rekordokat az elmúlt év, az Amerikai Egyesült Államokban lezajlott extrém időjárási események miatt felmerült károk is csúcsot döntöttek 2017-ben.

Neked ajánljuk
Növényevő állatok betelepítésével lassítható az északi tundra olvadása Teljes összeomlás fenyegeti a trópusokon a biodiverzitást Soha nem volt még ennyi szén-dioxid a légkörben Németország többé nem ad menedékjogot a klímamenekülteknek Ebben a hónapban még szavazhat az Európai Év Fája magyar jelöltjére
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam