Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon is érezhető a globális felmelegedés

Magyarország tavalyi időjárása illeszkedik a melegedő tendenciába, a jelenlegi adatok szerint a hazai rangsorban a tavalyi lehet a 13. legmelegebb év 1901 óta. A csapadék szempontjából átlagos volt a 2017-es év – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, az MTI-hez eljuttatott elemzéséből. 

Az éghajlatváltozást vizsgáló Copernicus Climate Change Services (C3S) program adatai alapján 2017 átlaghőmérséklete 14,7 Celsius-fok volt, ami 1,2 fokkal magasabb az iparosodás előtti átlagnál. A tavalyi globális középhőmérséklet mindössze 0,1 fokkal marad el a legmelegebb, 2016-os évétől. 

Magyarországon 2017 éves középhőmérséklete 11,06 fok lett. Ez 0,9 fokkal marad el az eddigi legmelegebb 2014-es évtől. Az adatok jelenlegi feldolgozottsága mellett 2017 – a 2013-as évvel együtt – a 13. legmelegebb év lett 1901 óta.

A melegedő tendenciát jól szemlélteti, hogy a legmelegebb 13 év közé csak kettő került be az 1990-es éveket megelőző időszakból – közölte az OMSZ.

Részletesebb bontásukból kiderül, hogy 2017 jelentős részében melegebb volt az átlagosnál. A legnagyobb pozitív anomália márciusban volt, akkor a havi átlag 3,5 fokkal volt magasabb a normálnál. A március a második, a június a negyedik, az augusztus pedig az ötödik legmelegebb volt 1901 óta.

A magas pozitív havi anomáliák miatt 2017-hez köthető az ötödik legmelegebb nyár és a tizenkettedik legmelegebb tavasz 1901 óta. A nyáron hosszan tartó hőhullámok is voltak, amelyek az aszályhelyzetet súlyosbították.

Budapest, 2017. július 10.
Egy kisfiú hűsíti magát a kánikulában a budapesti Széll Kálmán tér szökőkútjában
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az index.hu elemzése további érdekes részletekkel szolgál a kiugró hőmérsékleti események és a helyi hőmérsékleti csúcsok kapcsán.

Nem csak a hőmérséklet tekintetében hozott rekordokat az elmúlt év, az Amerikai Egyesült Államokban lezajlott extrém időjárási események miatt felmerült károk is csúcsot döntöttek 2017-ben.

Neked ajánljuk
Romániában is országos erdősítési kampány kezdődött Ezerszer gyorsabban tűnnek el állatok, mint az ember megjelenése előtt Az EU hét tagállamban több mint 1,4 milliárd eurót fordít zöldprojektekre Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam