2018. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

2018 a földrengések éve lehet

Ismét erős földrengés rázta meg a karibi térséget tegnap, de a múlt héten Montenegró területén és San Franciscóban is nagy erejű földmozgások voltak. Minden jel arra mutat, hogy beválik az amerikai geológusok 2017 végén publikált prognózisa, miszerint jelentősen megnőhet az erős földrengések száma 2018-ban.

Földünk forgásának sebessége 2017 végén lelassult, e változás pedig fokozott szeizmikus aktivitást válthat ki, különösen a sűrűn lakott trópusi régiókban, amelyek a főbb törési vonalak mentén helyezkednek el – írta Roger Bilham és Rebecca Bendick a Geophysical Research Letters című amerikai tudományos folyóiratban tavaly novemberben.

A bolygó elmúlt száz évében, hasonló időszakokban huszonöt és harminc közötti erős földrengést észleltek egy év alatt, míg máskor a rengések évi átlaga tizenöt körül mozgott – mondta Bilham a brit The Observer napilapnak.

Az Amerikai Geológiai Társaság tudósainak előrejelzése szerint ezért 2018-ban akár húsz fölé is emelkedhet a hetes vagy a fölötti erősségű földrengések száma.

Legkönnyebben a tektonikai lemezek hatá­rain élők lába alatt mozdulhat meg a föld: a bolygó forgásának lassulása az Egyenlítő hosszának minimális rövidülésével jár, amit nem tud követni a tektonikai lemezek zsugorodása. Emiatt a lemezek szélei összenyomódnak, ezáltal azok a régiók, ahonnan a földrengések leggyakrabban kiindulnak, még inkább nyomás alá kerülnek.

Gondot jelenthet ez például a Nyugat-Balkánon is, ahol szintén gyakoriak a földrengések: legutóbb január 4-én, Montenegróban észleltek közepes (5,3-as) erősségű földmozgást.

Az előrejelzések alapján tehát tartani lehet tőle, hogy ebben az évben is komoly számlát nyújt be a természet. Bízzunk benne, hogy nem akkorát, mint 2017-ben, ami a természeti katasztrófák által okozott biztosítási károk tekintetében minden idők 3. legdrágább éve volt.

Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt A globális felmelegedés hatására milliókkal emelkedik az árvizek veszélyeztette emberek száma a világon A bükki füvesember nyomában A fák titkos élete – Egy rejtett világ felfedezése A felmelegedés miatt csökken a hím teknősök száma