2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kalinforniai sárlavina összefügg a súlyos tűzvészekkel

Eddig 17 ember életét követelték a kaliforniai földcsuszamlások, többeket még most is keresnek. Az ember csak kapkodja a fejét: a szörnyű tűzvészek után most újabb tragédia éri Kaliforniát. A két esemény azonban nem független egymástól.

Sárlavina meredek hegyoldalakon és meredek lejtőkön alakul ki, amikor az erőteljes esőzésnek kitett talaj fellazul és folyékonnyá válik a gravitáció irányába áramló, gyorsan mozgó folyammá dagadva, amelynek a sebessége az 50 km/h-t is elérheti.

A jelenség kialakulásának valószínűségét fokozták az elmúlt hetek eseményei. A tűz hatására elpusztult a növényzet, amely a talaj megtartásáért felelne. A lángoktól elpusztult fák gyökerei gyengébben kötik meg a talajt.

A kiégett, száraz földtakaró nem képes megkötni az esővizet, illetve a fák sem képesek felszívni azt, ezért a lehulló csapadékmennyiség összegyűlik, lefolyik a hegyoldalakon, törmeléket és földet sodorva magával.

Sun Valley, 2018. január 10.
Sártól takarítja meg az utakat a Los Angeles megyei tűzoltóság a heves esőzés sújtotta dél-kaliforniai Sun Valley településen 
Fotó: (MTI/EPA/Andrew Gombert)

A sárlavinák kialakulását nehéz előre jelezni, ami a mentést vezetők és a helyi lakosok számára is nehézségeket okoz. Sokan a tűz miatti evakuálás után épp csak visszatértek otthonaikba, ami megnehezítette az újfajta veszély realitásának elfogadását és a figyelmeztetések komolyan vételét.

Neked ajánljuk
Csúcson voltak a Föld egykori urai, mikor beütött a katasztrófa Ritka látvány: kivirágzott a kaliforniai sivatag Faölelési rekord született az erdők világnapján Porzanak a hazai szikes-tavak Ezek az országok a klímamunka éllovasai
Tovább a forrásra: huffingtonpost.com
Vissza
Hírfolyam