2020. február 27., Ákos, Bátor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A rénszarvas a klímaváltozás hullámvasútján

Sokáig úgy tűnt, hogy a rénszarvast a klímaváltozás győztesei között fogjuk számon tartani. Az enyhülő sarkvidéki nyarak fokozták a táplálékukat jelentő zuzmók és fűfélék növekedését, ami a populáció gyarapodásával járt. Csakhogy az enyhébb teleknek nem várt következményei vannak. 

Åshild Ønvik Pedersen és Jean-Charles Gallet, a Norvégiai Sarkkutató Intézet munkatársai kutatásukban a melegebb, és ezért csapadékosabb tundrai telek hatására a hóréteg felett kialakuló jégpáncél következményeit vizsgálták. Az elmúlt évtizedekben megduplázódott a tundrai tél során tapasztalható melegebb, esős napok száma. 

A rénszarvasok télen patájukkal a havat félretolva tudnak táplálékot keresni. A vizsgálatok arra jutottak, hogy erre csak akkor képesek, ha a kialakuló jégpáncél vastagsága nem haladja meg a néhány centimétert.

Amikor egy területen a jégpáncél vastagsága nem teszi lehetővé a kielégítő táplálkozást, kevesebb szarvas éli túl a telet, és tavasszal kevesebb borjú születik.

Az aberdeeni James Hutton Intézet kutatásai ezen felül kimutatták, hogy a jegesedés drasztikus súlycsökkenést idéz elő a rénszarvasok súlyában is. Ráadásul ez nem csak átmeneti jelenség, a hosszú távú vizsgálatok arra utalnak, hogy az állatok átlagos súlya az évtizedek során kimutathatóan csökkent. A mai felnőtt nőstény szarvasok súlya 12%-kal kisebb az 1994-ben jellemző értékeknél. A tudósok attól tartanak, súlyuk a sikeres szaporodáshoz szükséges minimális szint alá eshet.

Az enyhe telek következtében a hótakarót gyakrabban és vastagabban beborító jégpáncél a rénszarvasok mellett más állatfajokat –  pockokat, sarki rókákat, illetve hófajdokat is – kihívások elé állíthat.

Nem ez az egyetlen nehézség, amivel a vadon élő rénszarvasoknak szembe kell nézniük. Tavaly a WWF tett közzé felhívást, amelyben a csordákat folyamatosan fenyegető vadorzásra figyelmeztettek.

Neked ajánljuk
Növényevő állatok betelepítésével lassítható az északi tundra olvadása Teljes összeomlás fenyegeti a trópusokon a biodiverzitást Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány Európában növekszik a szemétbiznisz Ismét meghirdették az MTA Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjat
Tovább a forrásra: economist.com
Vissza
Hírfolyam