2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A rénszarvas a klímaváltozás hullámvasútján

Sokáig úgy tűnt, hogy a rénszarvast a klímaváltozás győztesei között fogjuk számon tartani. Az enyhülő sarkvidéki nyarak fokozták a táplálékukat jelentő zuzmók és fűfélék növekedését, ami a populáció gyarapodásával járt. Csakhogy az enyhébb teleknek nem várt következményei vannak. 

Åshild Ønvik Pedersen és Jean-Charles Gallet, a Norvégiai Sarkkutató Intézet munkatársai kutatásukban a melegebb, és ezért csapadékosabb tundrai telek hatására a hóréteg felett kialakuló jégpáncél következményeit vizsgálták. Az elmúlt évtizedekben megduplázódott a tundrai tél során tapasztalható melegebb, esős napok száma. 

A rénszarvasok télen patájukkal a havat félretolva tudnak táplálékot keresni. A vizsgálatok arra jutottak, hogy erre csak akkor képesek, ha a kialakuló jégpáncél vastagsága nem haladja meg a néhány centimétert.

Amikor egy területen a jégpáncél vastagsága nem teszi lehetővé a kielégítő táplálkozást, kevesebb szarvas éli túl a telet, és tavasszal kevesebb borjú születik.

Az aberdeeni James Hutton Intézet kutatásai ezen felül kimutatták, hogy a jegesedés drasztikus súlycsökkenést idéz elő a rénszarvasok súlyában is. Ráadásul ez nem csak átmeneti jelenség, a hosszú távú vizsgálatok arra utalnak, hogy az állatok átlagos súlya az évtizedek során kimutathatóan csökkent. A mai felnőtt nőstény szarvasok súlya 12%-kal kisebb az 1994-ben jellemző értékeknél. A tudósok attól tartanak, súlyuk a sikeres szaporodáshoz szükséges minimális szint alá eshet.

Az enyhe telek következtében a hótakarót gyakrabban és vastagabban beborító jégpáncél a rénszarvasok mellett más állatfajokat –  pockokat, sarki rókákat, illetve hófajdokat is – kihívások elé állíthat.

Nem ez az egyetlen nehézség, amivel a vadon élő rénszarvasoknak szembe kell nézniük. Tavaly a WWF tett közzé felhívást, amelyben a csordákat folyamatosan fenyegető vadorzásra figyelmeztettek.

Neked ajánljuk
Múltbéli klímaingazodásról is árulkodnak egy ősi cápafaj fogai Lemondtak az olaj kitermeléséről: már nincs veszélyben az értékes Salonga Nemzeti Park Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: economist.com
Vissza
Hírfolyam