2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szénéhség falvakat fal fel Németországban

A Heti Válasz online figyelt fel az immerathi Sankt Lambertus-templom utolsó óráira. A megdöbbentő képen az látható, ahogyan a műemléki védettségű, székesegyház-méretű neoromán templomot lerombolják. Az indoklás profán: az atomerőművek bezárása miatt Németországban minden energiahordozóra – nem csak a megújulókra – szükség van, így a föld, és a települések alatt lévő, egyébként rendkívül környezetszennyező barnakőszénre is.

A jáki templomra emlékeztető templomot most január 7-én kezdték el ledózerolni – írja cikkében a valasz.hu. Történt már néhány esetben hasonló templomrombolás Nyugat-Európában, a leghírhedtebb az észak-franciaországi Abbeville városka neogótikus Saint-Jacques-templomának kíméletlen lebontása volt 2014-ben, de ezek az egyelőre még nem túl gyakori esetek mind a hívek elfogyására, az egyházmegyék pénzügyi válságára, a szekularizáció nyomán előálló megüresedésre vezethetők vissza.

Így nézett ki még 2016-ban a kis falu, közepén a hatalmas neoromán dómmal

Immerath-ban azonban egész más történik: nemcsak a neoromán, székesegyház méretű templom lett a bontócsákány áldozata, annak ellenére, hogy egyébként műemlék volt, hanem az egész falu, az összes házával, utcájával, kertjével, mindenestül. A helyén egy óriási bányagödör lesz: a Garzweiler II. nevű barnaszénmező külszíni fejtésű területe. Ugyanez a sors vár a szomszédos Lützerath, Borschemich és Keyenberg falvakba, és a festőien szép Holzweilerre is kimondták a halálos ítéletet középkori udvarházával, templomával együtt, de végül ennek az egy településnek megkegyelmeztek. Az Immerath melletti Pesch falut már 2014-ben elnyelte az óriásgödör.

2017-ben már elkezdték lerombolni a falut

A Garzweiler I. és II. szénmező területén összesen tizenegy falu tűnt el a föld színéről.

Az elsőt 1968-ban bontották le, de a 2000-res évektől a gödör terjeszkedése újabb lendületet kapott. És nem ez az egyetlen nyíltszíni, óriás barnaszén-fejtés a környéken: a zöld Rajna-vidéki síkságon, Köln közelében hét hatalmas lyuk tátong egymás mellett, mindegyik eltűnt falvak temetője. Ráadásul a leginkább elavult, leginkább szennyező fosszilis energia kedvéért.

A rövidtávú érdekek áldozatául esve a szénéhség felfalta őket...

2018. január elejére totálissá vált a rombolás

Neked ajánljuk
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált Újabb négy ország helyreállítási tervét fogadta el az unió Környezettudatos fürdőruhával rukkolt elő a Sloggi A jövő egyik ígéretes anyaga a parafa
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam