2019. április 20., Tivadar
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vadállatok is megszenvedik az afrikai háborúkat

Az elefántok, orrszarvúk, vízilovak és egyéb nagy testű állatok populációi is súlyosan megszenvedik a háborúkat Afrikában, derült ki egy tanulmányból, amely szerint a konfliktusok gyakorisága és nem a súlyossága van a legnagyobb hatással a vadállományokra. A Nature című folyóiratban közölt tanulmány készítői azt vizsgálták, hogy az Afrikában évtizedek óta zajló konfliktusok milyen hatással vannak a nagy testű állatok populációira. 

A kontinens védett területeinek több mint 70 százaléka esett bele valamelyik háborús övezetbe az 1946 óta eltelt időszakban, vannak köztük, amelyek többször is, írja az MTI.

A kutatók a kontinens területének egészét vizsgálták az elmúlt 65 évre visszamenőleg, és tíz olyan tényezőt – köztük a háborút, a szárazságot, az adott faj egyedeinek méretét, a védett területeket és a népsűrűséget – vettek számításba, amelyek befolyásolhatják az állatok populációit.

 Az eredmények szerint a háborúk gyakorisága van a legnagyobb hatással a populációkra, és meglepő módon az összecsapások emberáldozatok számával mért súlyossága nem nagy jelentőségű. „Már egy nagyon kis konfliktus is, ha nagyjából 20 évente fordul elő, elegendő a populációk zsugorodásához” – mondta a tanulmányt vezető Josh Daskin, a Yale Egyetem ökológusa.

A szakember szerint azokon a területeken, ahol a leggyakrabban dúlnak konfliktusok, 35 százalékkal csökken az emlősök populációinak mérete minden háborús évben.

Rob Pringle, a Princetoni Egyetem munkatársa szerint noha az állatok egy részével a kereszttűz vagy az aknák végeznek, a háború elsősorban a társadalmai és gazdasági viszonyokat változtatja meg, amit az állatok is megsínylenek.

A háborús övezetekben vagy azok közvetlen közelében élő emberek szegényebbek és éhesebbek. Ezért többet vadásznak védett állatokra, hogy megegyék őket, vagy szert tegyenek az értékes testrészeikre.

Az index.hu írása kitér a konfliktusban érintett populációk veszteségeinek arányait, illetve a regenerálódásukhoz szükséges időt vizsgáló kutatások eredményeire is. 

Az afrikai élővilágot illetően jó hírekről is be tudtunk számolni, az eddigi egyik legnagyobb importőr, Kína, 2017. december 31-gyel betiltotta az elefántcsont kereskedelmét.

Neked ajánljuk
Megszámolták a Duna szigeteit „az értől az óceánig” Németországban már tudják: a pillangók szépsége illanóbb, mint hittük... Környezettudatos döntés vásárláskor Ennek az appnak köszönhetően eddig 55 millió fát ültettek Kínában A Hupikék Törpikék a tengerek védelmében
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam