2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az óceánok felmelegedése miatt megcsappanhat a halászható halállomány

A klímaváltozás következtében felmelegedő óceánokban összeomolhat a táplálkozási lánc, ami végül ahhoz vezet, hogy nem lesz elég lehalászható hal a piac számára – ezt állapította meg egy szerdán publikált ausztrál tanulmány.

Az Adelaide-i Egyetem kutatói szerint az óceánok emelkedő hőmérséklete miatt „a táplálkozási lánc alján lévő algáktól a növényevők és ragadozók felé irányuló energiaáramlás csökken, ami káros hatással lesz a kereskedelmi halászatra”.

Az egészséges táplálkozási hálózatok fontosak a faji sokszínűség fenntartásához, és világszerte sok millió embernek nyújtanak megélhetést. Tudatában kell lennünk, hogy a klímaváltozás a közeli jövőben hogyan változtatja meg ezeket a tengeri táplálkozási hálózatokat – mondta el Hadayet Ullah, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók 12, egyenként 1600 literes tartályt állítottak fel, amelyekben a különböző tengeri élőlények – algák, halak, tengeri szivacsok és rákok – számára a felmelegedő óceán körülményeit szimulálták. A kis ökoszisztémákban fél éven át tartották fenn a várható klímaállapot körülményeit, ez alatt az idő alatt rögzítették a fajok növekedését, túlélését és termőképességét.

„A klímaváltozás növelte a növények termőképességét, ám ez a főként apró kék-zöld algák elszaporodását jelentette, és nem segítette a táplálékláncot, mivel ezek az algák túlnyomórészt ehetetlenek, a növényevők nem fogyasztják őket” – ismertette a kísérletet a tudós.

A tanulmányt ellenőrző Ivan Nagelkerken, az ökológiai és környezeti tudományok professzora rámutatott: ahhoz, hogy a klímaváltozás következtében a tengeri táplálkozási láncban bekövetkező változásokról helyes kép rajzolódhasson ki, még összetettebb és valósághűbb megközelítésre lesz szükség.

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam