2020. június 4., Bulcsú
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Betiltották a műanyag-mikroszemcsés kozmetikumokat Nagy-Britanniában

Életbe lépett Nagy-Britanniában az a törvény, amely tiltja a műanyag-mikroszemcsés kozmetikumok gyártását. A brit környezetvédelmi tárca keddi közleménye szerint a törvény a világ egyik legszigorúbb rendelkezése a műanyag-mikroszemcsék korlátozásáról. Az ilyen kozmetikumok eladásának tilalma júliustól fog életbe lépni a szigetországban. 

„A tilalom megakadályozza, hogy több milliárd műanyagdarab szennyezze ökoszisztémánkat, segít megvédeni értékes tengereinket és óceánjainkat” – írta Twitter-üzenetében Theresa May brit kormányfő.

A világ tengerei és óceánjai az egyik legértékesebb természeti kincsünk, és eltökélt vagyok arra, hogy fellépjek az értékes tengeri életet pusztító műanyagszennyezés ellen – közölte Theresa Coffey környezetvédelmi miniszter.

„A műanyag-mikroszemcsék használata teljesen szükségtelen akkor, amikor számos más természetes alternatíva létezik a világon, és örömömre szolgál, hogy a mai naptól a kozmetikai vállalatok nem alkalmazhatnak többé ilyen veszélyes műanyagot termékeikben” – tette hozzá.

A mikroszemcsék parányi műanyagdarabok, amelyeket széles körben használ a kozmetikai ipar, előfordulnak fogkrémekben, bőrradírokban, tusfürdőkben és számos más termékben. Méretük túl kicsi ahhoz, hogy a víztisztítók kiszűrjék, ezért könnyen eljutnak a szennyvízcsatornákon keresztül a folyókba, onnan a tengerekbe, óceánokba. 

Egyetlen zuhanyozással akár 100 ezer mikroszemcse juthat el a tengerbe, míg egy tál osztriga az étteremben 50 mikroszemcsét tartalmazhat – érvelt korábban a törvényről folyó parlamenti vitában Mary Creagh munkáspárti képviselő, a téma fő felelőse a brit törvényhozásban.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, tavaly Új-Zéland döntött a mikrogyöngy használatának szigorú szabályozásáról. A miértekről és a mikrogyöngymentes vásárlás lehetőségeiről sok hasznos információ érhető el a beatthemicrobead.org oldalon. Hasonlóan erős összefogás van kibontakozóban a szintén mikroműanyagnak számító csillámporral szemben.

Neked ajánljuk
Műanyagszeméttel van tele a tengeri madarak fészke Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében Idén is megrendezik az Európai Hulladékcsökkentési Hetet A fehér szarvas (természetfilm) Túl sokat gyűjtenek evésre belőle, kipusztulás szélén áll egy törökországi békapopuláció
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam