2018. december 13., Luca, Otília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2018 a süngomba éve

A Magyar Mikológiai Társaság 2017-ben is megszavaztatta a 2018-as év gombáját, amely most a közönséges süngomba – más néven oroszlánsörény-gomba vagy majomfejgomba – lett, a szavazatok 42,8%-ával, azaz 202 vokssal. A honi csillaggomba 149, a disznófülgomba pedig 121 szavazatot kapott.

A süngomba háborítatlan bükk- és tölgyerdőkben nő kidőlt vagy elhalt egyedeken, korhadékbontó. Mérete elérheti a 30 cm-t is, ha megfelelő az időjárás, és elegendő tápanyag áll rendelkezésre. Hosszú, vékony, lelógó „tüskékkel” rendelkezik, spórái beérése után fehérből sárgás színűvé változik. Könnyen kiszárad, és a fagyra is érzékeny. 2005 óta védett, hazánkban meglehetősen ritka. Termeszthető gombafaj. Gyógyhatású gombaként tartják számon, immunerősítő, antibakteriális hatása van.

Neked ajánljuk
A jó példa legyen ragadós Jármű-korszerűsítés a Magyar Postánál De mi is az a körforgásos gazdaság? Környezetbarát, vegyszermentes, vízzel lemosható körömlakk gyerekeknek és felnőtteknek Utazás a jegesmedvék csodás birodalmába – George Turner fotói
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam