2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az aranyos lombjáró és a klímaváltozás

A hőmérsékleti és csapadékviszonyok változásával a vándormadarak Amerikában is új környezeti kihívásokkal találják szembe magukat, az extrém hőségtől kezdve a súlyos szárazságokig. Tudósok most arra keresték a választ, hogy a vándorló madarak génállománya milyen esélyeket tartogat az érintett fajok számára az alkalmazkodásra.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem keretében működő Bird Genoscape Project munkatársai a Science magazinban publikált tanulmányukban az aranyos lombjáró klímaváltozással szembeni érzékenységét vizsgálták.

Az Amerikai Egyesült Államok és Kanada területéről összesen 200 példány génkészletét hasonlították össze, az éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás bizonyítékai után kutatva.

Több olyan eltérésre bukkantak, amely a terület csapadékosságával függött össze: a kaliforniai Központi-völgyben élő példányok genetikai állománya eltért a nedvesebb északkeleti régióban élő madarakétól.

Ezt követően a kutatók a sérülékenység becslésére kiszámították, az egyes régiókban mekkora alkalmazkodást igényel a madaraktól az, hogy megfeleljenek a klímaváltozás kihívásainak. Az adatok alapján létrehoztak egy térképet az aranyos lombjáró területek szerint változó sérülékenységének ábrázolására.

Aranyos lombjáró Fotó: Wikimedia Commons

Az 1966 óta végzett egyedszámfelmérések adataival történő összehasonlítás után a tudósok kijelenthették: a klímaváltozás hatásainak leginkább kitett populációk már most is csökkenőben vannak. Bíznak benne, hogy az elkészült térképek fontos segítséget jelenthetnek a vándormadarak megóvásáért dolgozó szakemberek számára.

Neked ajánljuk
Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: leonardodicaprio.org
Vissza
Hírfolyam