2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elsüllyedt az olajszállító hajó, az olajfolt most is növekszik

A BBC beszámolója szerint a Dél-Koreába tartó olajszállító hajó egy ütközést követően több mint egy hétig égett a Kelet-kínai-tengeren. A CCTV kínai állami televízió szerint a hajó hirtelen lángra kapott, mielőtt elsüllyedt volna. 

Fotó: MTI/EPA/Kínai közlekedési minisztérium

Az olajfoltot a hajóbaleset helyszínétől keletre fedezték fel vasárnap, hosszúsága tizenhat kilométer, szélessége másfél és hat kilométer között mozog, és észlelése óta a többszörösére nőtt, ami tovább táplálja a tengeri élővilágra leselkedő veszély miatti aggodalmakat.

A legnagyobb olajszennyezésről lehet beszélni az 1991-es angolai baleset óta, amikor is 260 ezer tonna nyersanyag került a tengerbe egy tartályhajóból a délnyugat-afrikai ország partjainál.

A most balesetet szenvedett tankeren 136 ezer tonna, nagyon gyúlékony kőolaj-koncentrátumot szállítottak.

A kínai hatóságok tájékoztatása szerint a hajó fedélzetén történt robbanások miatt megrepedt a hajótest, és a tengerbe ömlő olaj nagy része lángra kapott. Hétfőn is sűrű füst gomolygott a katasztrófa helyszínén. Szakértők szerint az élővilágban nagyobb kárt okoz az elégő olajnál az, hogy a hajó elsüllyedése miatt feltehetően a hajótestben maradt olajon kívül a rendkívül mérgező üzemanyag is a tengerbe kerül.

A Hszinhua kínai hírügynökség által 2018. január 16-án közreadott kép az előző nap, Sanghaj partjaitól mintegy 300 kilométerre elsüllyedt Szancsi nevű iráni olajszállító tartályhajóból kiszivárgott olajról. A hajóból kiszabadult nyersolaj egy 15 és egy 18 kilométer hosszú foltban sodródik a Kelet-kínai-tenger felszínén.  Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Liu Si-ping
Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum A NASA mérései szerint a hatodik legmelegebb év volt 2021 Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam