2018. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Ausztrália 400 millió forintot fizetne a Nagy-korallzátony megmentőjének

Az ausztrál kormány versenyt hirdetett a világ kutatóinak, hogy megmentse a Nagy-korallzátonyt. Kétmillió ausztrál dollárt, azaz 402 millió forintot kap, aki innovatív megoldást talál a korallok védelmére és a károsodott zátony gyógyítására. Josh Frydenberg ausztrál környezetvédelmi miniszter szerint a károk nagy kiterjedése miatt nagy gondolkodókra van szükség.

A zátony Ausztrália északkeleti partjainál fekszik. Több mint 344 ezer négyzetkilométeres kiterjedésével nagyobb, mint Olaszország. Az elmúlt két évben nagy területű korallfehéredés zajlott le, példátlan károkat okozva.

A zátony közel 90 százalékát érinti a betegség. A szakértők becslései szerint a korallok jelentős része elhalt.

Tavaly az ausztrál kormány bejelentette, hogy kétmilliárd ausztrál dollárt költ a vízminőség javítására. Korábban az UNESCO kilátásba helyezte, hogy a zátonyt felveszi a veszélyeztetett világörökségek Vörös listájára.

A korallfehéredés feltételezett oka, hogy az elmúlt években a víz hőmérséklete 4 Celsius-fokkal nőtt. A korallok csalánozók, az algákkal szimbiózisban élnek. Nagyon érzékeny organizmusok, így meghatározott hőmérsékletre van szükségük. A színüket bizonyos egysejtű algáktól nyerik, de ha növekszik a hőmérséklet, a korallok kilökik az algákat, így a színüket is elveszítik. Ha ez a helyzet túl sokáig áll fenn, a korallok teljesen elhalnak.

Neked ajánljuk
Brutális jégveréstől védte testével csecsemőjét egy ausztrál anya Életre szóló lecke: Úgy védik a veszélyeztetett fajokat, hogy rájuk eresztik a ragadozókat Sosem látott jelenséget figyeltek meg a tudósok az óceánban Új eldobható termékek kerülhetnek tiltólistára az Európai Unióban Hogyan lehetek környezettudatos? (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam