2018. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Visszaszorulóban az állatos cirkuszok

Lassan, de biztosan terjed a világban az a nézet, hogy az állatokat nem szabad, nem lehet az emberek szórakoztatására használni. Az elmúlt időszakban Olaszország, Írország és India is elfogadta és beiktatta azokat a törvényeket, melyek megtiltják vadon élő állatok cirkuszban való szerepeltetését.

Indiában egy éven keresztül figyelték és ellenőrizték a cirkuszokat, aminek az lett az eredménye, hogy megtiltották az elefántok cirkuszi tartását, képzését és szerepeltetését.

Ezek az intézkedések azonban régebbre nyúlnak vissza. Már 1998-ban betiltották medvék, tigrisek és oroszlánok használatát is, de mivel az elefántok már védettek voltak az akkori vadvédelmi törvény szerint, így nem kerültek bele ebbe a szabályozásba. A hatóságok most viszont nemcsak az elefántokat vonták a „cirkusz törvény” szabályozása alá, hanem az összes vadon élő állatot.

Olaszországban hozzávetőlegesen 100 cirkuszban közel 2000 állat élt és szerepelt. Itt nemcsak a vadállatok szerepeltetését tiltották be, hanem a háziállatokét is.

Az olasz siker elsősorban az ADI (Animal Defenders International) „Stop Circus Suffering” (Állítsuk meg a szenvedést a cirkuszokban) kampányának és lobbijának köszönhető.

Január 1-jén pedig Írországban is életbe léptették a „cirkusztörvényt”, amivel az összes vadállatot kimentették a szórakoztatóipar karmai közül. Az Európai Unió területén hazánk mellett még hét további államban szerepelhetnek állatszámok a cirkuszok repertoárján.

Tovább a forrásra: joy.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából 100 év után felbukkantak a farkasok Belgiumban