2018. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Visszaszorulóban az állatos cirkuszok

Lassan, de biztosan terjed a világban az a nézet, hogy az állatokat nem szabad, nem lehet az emberek szórakoztatására használni. Az elmúlt időszakban Olaszország, Írország és India is elfogadta és beiktatta azokat a törvényeket, melyek megtiltják vadon élő állatok cirkuszban való szerepeltetését.

Indiában egy éven keresztül figyelték és ellenőrizték a cirkuszokat, aminek az lett az eredménye, hogy megtiltották az elefántok cirkuszi tartását, képzését és szerepeltetését.

Ezek az intézkedések azonban régebbre nyúlnak vissza. Már 1998-ban betiltották medvék, tigrisek és oroszlánok használatát is, de mivel az elefántok már védettek voltak az akkori vadvédelmi törvény szerint, így nem kerültek bele ebbe a szabályozásba. A hatóságok most viszont nemcsak az elefántokat vonták a „cirkusz törvény” szabályozása alá, hanem az összes vadon élő állatot.

Olaszországban hozzávetőlegesen 100 cirkuszban közel 2000 állat élt és szerepelt. Itt nemcsak a vadállatok szerepeltetését tiltották be, hanem a háziállatokét is.

Az olasz siker elsősorban az ADI (Animal Defenders International) „Stop Circus Suffering” (Állítsuk meg a szenvedést a cirkuszokban) kampányának és lobbijának köszönhető.

Január 1-jén pedig Írországban is életbe léptették a „cirkusztörvényt”, amivel az összes vadállatot kimentették a szórakoztatóipar karmai közül. Az Európai Unió területén hazánk mellett még hét további államban szerepelhetnek állatszámok a cirkuszok repertoárján.

Neked ajánljuk
Macskátlanítanának egy új-zélandi települést Három évig számolják majd, hány macska él Washingtonban Újabb különleges cet esett áldozatul a tengerben lebegő műanyagnak Megszépült a martonvásári kastély parkja Kitalálja, mivel működik ez a zseblámpa?
Tovább a forrásra: joy.hu
Vissza
Hírfolyam