2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milyen hatással van a Balatonra a klímaváltozás?

Tíz éve nem látott jégborítást hozott a Balatonra 2016 tele. Idén jéghártya néhány csípős napon már képződött a partközelben, de a hideg időszak jó része még előttünk áll, és eddig többet foglalkoztunk a furcsa tavaszias időjárással, mint a téllel. Hogy ez mennyire befolyásolja a tó élővilágát, annak a likebalaton.hu publicistája járt utána.

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetében 90 éve gyűjtik az adatokat a tó élővilágáról, melyekből statisztikai adatsorok készíthetők. Az világosan látszik, hogy az utóbbi 25 évben enyhült a Balaton klímája, egyre rövidebbek a jégborításos időszakok, egyre ritkábban fagy be a tó. Ha azonban arra vagyunk kíváncsiak, hogy a téli hónapokban mi történik a jég alatt, arról sok információnk nincs.

„Általános volt az a vélemény, hogy téli nyugalmi állapot a szárazföldhöz hasonlóan jellemzi a vizeket, így a Balatont is. Nemzetközi szinten csak a 2000-es években jött az a felbuzdulás, ami a jég alatti vizek tanulmányozására irányult. Ezt téli limnológiának hívjuk.”

– mondta el Vörös Lajos, az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos tanácsadója.

Az intézetben is volt már egy négyéves kutatási projekt, mely a jég alatti élővilág megfigyelésére irányult, de az enyhe telek miatt ebben a kutatásban is csak két év telén lehetett vizsgálatokat végezni. Az egyik évben nem fagyott be a Balaton, a másikban pedig olyan vékony maradt a jég, hogy vizsgálatok végzésére nem nyílt lehetőség.

A hetedik alkalommal megrendezett újévi csobbanás résztvevői futnak bele a Balatonba a szigligeti strandon 2018. január 1-jén Fotó: MTI/Varga György

Amikor viszont a két év adatait megnéztük, nagyon meglepődtünk. Azt találtuk ugyanis, hogy vannak olyan szervezetek, különféle mikroszkopikus élőlények, melyek a jégborítás alatt decemberben kezdenek szaporodni, február környékén érik el a populációmaximumot, majd tavaszra szép lassan eltűnnek – tette hozzá a professzor.

Ezek az élőlények a téli megváltozott körülmények között élnek. A szél hatása nem éri őket, a jég alatt nyugodt, leülepedett, tiszta a víz. Bár a jégen kevesebb fény jut át, ami viszont átjut, az a tiszta vízben mélyebb rétegekig is elér.

Megfigyelték, hogy ezek között az élőlények között vannak fényigényes algák, melyek általában ostoruk segítségével a vízfelszín közelében tartózkodnak, mások a sejtjeikben lévő olajcseppek segítségével lebegnek.

A jégborítás stresszmentes környezetet jelent a tóban az élőlények számára. Háromméteres mélységben a víz három-négy Celsius-fokos, amiben jól érzik magukat a halak is. A Balatonban az oxigén elfogyásától sem kell tartani, hiszen a benne élő mikroszkopikus algák oxigéntermelők, és bőségesen ellátják a vízi élő szervezeteket, sőt a jég alatt a víz gyakran túltelítetté válik az oxigéntől.

Jégvitorlások a Balatonfüreden megrendezett Henri Lloyd jégvitorlás-találkozón 2017. január 15-én
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A nyugodt víz alján „hatalmas”, 0,2-0,3 milliméteres kovamoszatokból álló algaszőnyeg alakul ki, mely a jégolvadással és a víz felkavarodásával gyorsan eltűnik.

„Van egy markáns élőlénycsoport, melynek a téli nyugalom, a jégborítás kell az élethez, vannak azonban más élőlények, melyeknek az enyhébb tél a kedvező. Vannak olyan északról érkező madarak, különféle récék, melyek, ha nincs jég, itt töltik a telet, és előszeretettel fogyasztják az invazív vándorkagylót.”

Neked ajánljuk
Ritka lepkét találtak az ország legkeletibb erdejében Virágzik a csodás turbánliliom Egyre tisztább a Balaton vize A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: likebalaton.hu
Vissza
Hírfolyam