2019. március 20., Klaudia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Norvégia betiltja a szőrmegyártást

Az egykori szőrmenagyhatalom Norvégia 2025-ig felszámolja szőrmegyártását, ezzel pedig azoknál a farmgazdálkodásoknál is lehúzzák a rolót, ahol ebből a célból tartanak rókákat és más állatokat – írja a Reuters nyomán az origo.hu. Az állatvédő szervezetek üdvözölték a bejelentést. Norvégia az első a skandináv országok sorában, amely meghozta döntését az állati szőrmegyártás felszámolásáról. 

2025-ig végleg leállítják az állati szőrmék gyártását Norvégiában – jelentette be a koalíciós kormány.

A második világháború előtt, 1939-ig, Norvégia volt a világ vezető szőrmegyártója. Akkoriban közel 20 ezer farmon tartottak szőrmének való állatokat.

Napjainkra az ágazat teljesítménye jelentőse lecsökkent Norvégiában, a globális szőrmegyártásban pedig háttérbe szorult a piacot uraló Kína és Finnország mögött.

Az állat-, illetve környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek üdvözölték a norvég bejelentést.

A Humane Society International közleményében emlékeztetett arra, hogy Norvégia a 14. ország, ahol az állati szőrme tiltását határozták el.

Emlékezetes, hogy az elmúlt évben más divatházakhoz hasonlóan a nagy olasz divatmárka, a Gucci is bejelentette: felhagy a szőrmék használatával újabb tervezésű termékeinél.

A szőrmegyártáshoz kapcsolódó állattartás jelenleg mintegy 200 farmon zajlik Norvégiában, nagyjából 400 ember megélhetését biztosítva. Az ágazat teljesítménye évi 44 és 63 millió dollár (11,5 és 16,5 milliárd forint) között van. Szakértők szerint a norvég gazdaság egészét tekintve ezek a számok elhanyagolhatók.

Neked ajánljuk
A Wikipedia segíthet a veszélyeztetett fajok azonosításában Sokszínű erdők nélkül nincsenek stabil rovarközösségek sem Vállfákból építenek fészket a városi varjak Súlyos katasztrófa: akár ezer ember életét is kiolthatta az Idai ciklon Különös hattyúdal a modern ember vég nélküli tévedéseiről
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam