2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A felmelegedés optimistább forgatókönyvével számolnak brit kutatók

A jelenleg leginkább elfogadott prognózisokban előre jelzettnél kisebb lehet a 21. század végére várható globális felmelegedés mértéke egy új, a Nature című lapban publikált jelentés szerint. A tanulmány alapján a 2100-as évekre a felmelegedés mértéke az iparosodás előtti szinthez viszonyítva valószínűleg nem éri majd el a 4-5 Celsius-fokot. 

A világ legfontosabb nemzetközi klímaügyi szervezete, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének érvényben lévő prognózisa szerint a századfordulóig a globális felmelegedés mértéke 1,5 és 4,5 Celsius-fok között alakulhat, nagyrészt attól függően, hogy az emberiség milyen és mekkora erőfeszítéseket tesz a légköri üvegházgáz-kibocsátás és -koncentráció csökkentése érdekében.

Ehhez képest egy új kutatás, illetve a University of Exeter kutatói által alkalmazott új metodológia alapján a Föld felszínének felmelegedése 2,2 és 3,4 Celsius-fok között valósulhat meg, a legvalószínűbbnek pedig a 2,8 fokos hőmérséklet-emelkedést tartják.

A felülvizsgált kalkulációk eredménye szerint a legszélsőségesebb éghajlati reakciók gyakorlatilag kizárhatóak a lehetséges kimenetelek közül

– mondta a The Guardiannek Peter Cox, a University of Exeter professzora. 

Amellett, hogy az emberi tevékenységből származó szén-dioxid mennyiségének növekedésére is nagyon különböző becslések léteznek a számos ismeretlen tényező (pl. politikai cselekvés, technológiai fejlődés) miatt, a tudósok egyelőre azt sem tudják meghatározni, hogy a légkör szén-dioxid-tartalmának megduplázódása mekkora átlagos felmelegedést okozhat a Föld felszínén.

Míg a korábbi előrejelzések a történelmi hőmérsékleti rekordokra fókuszáltak, addig a University of Exeter kutatói a globális hőmérséklet évről évre megmutatkozó fluktuációját állították vizsgálatuk középpontjába.

Vagyis a hőmérséklet rövid távú változásait, illetve az éghajlati rendszer átlagtól való kisebb eltéréseit jobban figyelembe vették, mint a témában készült más előrejelzések.

A hőmérséklet különböző mértékű emelkedéséhez tartozó valószínűségi értékek Fotó: Nature/University of Exeter, portfolio.hu

Noha a katasztrofális klímajelenségek kisebb valószínűségét jelző friss kutatás megnyugtató lehet, a kutatók ugyanakkor figyelmeztetnek: mindez egyáltalán nem jelenti azt, hogy lazíthatunk a klímaváltozás elleni küzdelem tempóján. A Föld felszínének globális átlaghőmérséklete jelenleg körülbelül 1 Celsius-fokkal haladhatja meg a bázisnak tartott 18. század végi, 19. század eleji állapotot, és a következmények máris széles körűek és fájdalmasak. 

Elég csak az extrém hőhullámokra és viharokra, a tengerszint emelkedésére vagy az ökoszisztéma pusztulására gondolni. A 19. század kezdete óta a légkör szén-dioxid-koncentrációja nagyjából felével emelkedett, 280 ppm-ről 407 ppm-re.

Ha alacsonyabb is a korábbi prognózisokban valószínűsített 4-5 fokos emelkedésnél, a most megjelent kutatás által legrosszabb forgatókönyvként előrejelzett 3,4 fokos hőmérséklet-emelkedés is brutális hatásokkal járhat a földi élővilágra és az emberi civilizációra nézve. 

Mindemellett a jelentés értelemszerűen nem számolhatott a földi klíma előre nem látható gyors változásaival, márpedig

a klímakutatók szerint az éghajlatváltozás folyamata időnként hirtelen változásokba, fordulópontokba sűrűsödik be.

Ilyen hirtelen változás lehet a Golf-áramlat összeomlása vagy a permafroszt, a jégsapkák és a gleccserek már napjainkban is megfigyelhető rendkívül gyors olvadása – márpedig ezek bármelyike teljesen újraírhatja az egyenletet, és nem a Föld javára.

Neked ajánljuk
Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta A Föld változásait figyelő új műholdat lőttek fel Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam