Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tisztább levegő is a felmelegedést segíti?

A légköri szennyezés nem egyszerűen csak ártalmas, hűteni is segít a klímát, ezért a tisztább levegőt célzó kezdeményezések káros hatásaival is számolni kell – erre figyelmeztet Bjørn Samset, a norvég klímakutató központ munkatársa a Geophysical Research című lapban publikált tanulmányában.

Az ipar által kibocsátott apró részecskék, az aeroszolok annyi fényt vernek vissza, hogy a teljes felszámolásuk esetén további 0,5-1 Celsius-fokkal melegedhet a Föld klímája. Ez pedig azt jelentené Samset szerint, hogy nem teljesülnek a világ vezetői által Párizsban aláírt klímamegállapodás céljai, a globális hőmérséklet legfeljebb 1,5-2 Celsius-fokos növekedése az iparosodás előtti szinthez képest – írja a Scientific American című tudományos magazin nyomán az index.hu.

Az aeroszolok felszámolásának különösen erős helyi következményei lennének. Ezek az anyagok ugyanis nem maradnak meg hosszú ideig a légkörben, nincs idejük nagyon szétterjedni. Ott fejtik ki leginkább a hatásukat, ahol nagymértékben szennyezik a levegőt.

Több kutatás azt mutatja, hogy az aeroszolok az elmúlt ötven évben sikeresen elfedték a szén-dioxid által okozott felmelegedés nagy részét, körülbelül a harmadát. Ahogy tisztul a levegő, úgy válik érzékelhetőbbé az üvegházhatást okozó gázok valós hatása.

Noha a Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) is belevette a klímamodelljeibe az aeroszolszint változását, Samset úgy véli, túl kevés verziót vizsgáltak.

A klímaváltozás lehetséges forgatókönyveit vizsgáló tudósokknak nagyon sok tényezőt kell tekintetbe venniük. Az Exeteri Egyetem legújabb kutatása a hőmérsékleti rekordok helyett a globális hőmérséklet ingadozásaira összpontosított: az eredmények a vártnál kedvezőbb jövőképet sugallnak.

Neked ajánljuk
Romániában is országos erdősítési kampány kezdődött A vadon élő állatok az erdei ökoszisztéma szerves részét képezik Napelemek és mi, emberek Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam