2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A futóáramlatok felelősek a szélsőséges időjárási jelenségekért

A szélsőséges időjárási jelenségek legfőbb okai a futóáramlatok az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) szerint. A futóáramlatok, a klímát nagyban befolyásoló légáramlatok, amelyek jelenleg a megszokottnál délebbre jutnak – mondta el a szervezet szóvivője, Clare Nullis kedden Genfben. 

Ennek következtében alakulnak ki olyan orkánerejű szelek, mint a Friederike viharciklon, és az olyan bőséges csapadékkal járó időjárási jelenségek, amelyek lavinaveszéllyel együtt járó káoszt okoztak az Alpokban. Szintén a futóáramlatok hatása a januárban szokatlanul enyhe időjárás.

A spanyolországi Valenciában vasárnap és hétfőn megdőlt a januári melegrekord: 26,6 Celsius-fokot mértek. Franciaország déli részén, Montpellier-ben a januári legmelegebb éjszakai hőmérséklet rekordja dőlt meg: 14,4 Celsius-fokot mértek. „Spanyolország bizonyos részein a hőmérséklet 7-10 Celsius-fokkal az erre az időszakra jellemző átlag felett van” – mondta Nullis.

Ezzel egy időben bizonyos sírégiókban, mint a franciaországi Coucheval, évtizedek óta nem látott hómennyiséget tapasztaltak: 5,5 méteres a hótakaró.

Munkások eltávolítják az országútra dőlt fákat Dortmund közelében 2018. január 18-án, a Friederike nevű szélvihar elvonulása után. A meteorológiai szolgálat az ország egészére figyelmeztetést adott ki, a középső és nyugati régiókban a legmagasabb fokú, vörös riasztás van érvényben Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A klímakutatók jelentése szerint az év elején az Egyesült Államokban tapasztalt szélsőségesen hideg időjárás is a futóáramlatoknak köszönhető, amelyek Észak-Amerika felett a korábbinál jóval hullámzóbbak. Ennek oka többek között, hogy az Északi-sarkvidék gyorsabban melegszik, mint a trópusok – mondta el Marlene Kretschmer, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) munkatársa.

A futóáramlatok a bolygó felső légkörében, nagy sebességgel áramló szelek, amelyek nagy hatással vannak a felszíni meteorológia alakulására a szubtropikus és a poláris áramláson keresztül. A futóáramlat általában több ezer kilométer hosszúságú, több száz kilométer szélességű, kilométeres vastagságú levegőréteg.

Neked ajánljuk
Fogy a jég a jegesmedvék körül Lemondtak az olaj kitermeléséről: már nincs veszélyben az értékes Salonga Nemzeti Park Alig vezették be, máris alkalmazni kellett a hőhullámokra kidolgozott brit figyelmeztető rendszert Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam