2018. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Élőhelyvédelmi program indult a Balatonnál

Élőhelyvédelmi és élőhely-helyreállítási program indult a Kis-Balatonon és Somogy megye északnyugati részén öt helyszínen, a program 425 millió forintos uniós és belföldi támogatást nyert el, és a tervek szerint 2019. szeptember végéig megvalósul – közölték a Balaton-felvidéki Nemzeti Park projektindító sajtótájékoztatóján szerdán, Fonyódon.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy már az előző, 2015-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban is minden korábbinál többet, 38 milliárd forintot költhetett az ország környezetvédelemre, 92 projektet megvalósítva, több mint 100 ezer hektárnyi területet természetközelibb állapotba hozva, illetve stabilizálva. 

Kifejtette, az újabb források 60 százalékát élőhely-rekonstrukcióra, élőhely-rehabilitációra fogják költeni a tervek szerint, hiszen Magyarország örökségének és nemzeti kincsének számít, hogy az ország egyharmada-egynegyede megmaradt természetközeli állapotban. 

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a tíz nemzeti park körül az egyik legtöbb támogatást nyerte el, a 38 milliárd forintos Kehop-keretből 5,5 milliárd forintot.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője elmondta, az új fejlesztési ciklusban tervezett tíz nagy projektjük közül ez az első, amely eljutott a megvalósítás szakaszába.

Naplemente a Kis-Balatonnál, a Kányavári szigetnél, Balatonmagyaród közelében 2015. január 15-én
Fotó: MTI/Varga György

A projekt nagy biodiverzitású területek, értékes élőhelyek természetvédelmi helyzetét kívánja javítani, illetve olyanokét, amelyek ilyenné válhatnak: rehabilitálják a Kis-Balaton-medence élőhelyeit, a látrányi puszta gyepét, valamint az ordacsehi berek vizes élőhelyet. A beavatkozások több mint 400 hektáron folynak majd.

Móring József Attila, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, Somogy fejlesztési biztosa kiemelte, a Szőkedencstől Látrányig terjedő terület fejlesztése növeli a Dunántúl turisztikai vonzerejét.

Fotó: MTI/Varga György
Neked ajánljuk
Gondok vannak a Balatonnal Látta már, mi van a Balaton fenekén? Március végén elkezdődött a hajózási szezon A sarki jég fehérjét a burjánzó planktonok kékeszöldje válthatja fel Számít, mit eszel!
Tovább a forrásra: promenad.hu
Vissza
Hírfolyam