2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyag a korallokat is pusztítja

Az utóbbi hetekben számos aggasztó hír érkezett Ausztráliából a Nagy-korallzátony állapotával kapcsolatban, a kormány nemrégiben hatvanmillió dolláros mentőcsomagot szavazott meg a természeti kincs állapotának rendezése érdekében. A korallokat a globális felmelegedés, a tengerek savasodása és a szennyezett vízben elszaporodó tengericsillagok mellett, úgy tűnik, a műanyagszemét is fenyegeti.

A tengerekbe kerülő irdatlan mennyiségű műanyagszemét, az emberek által kidobált műanyag palackok, fogkefék és pelenkák baktériumokat is magukkal hordoznak. Ezek a hulladékok a koralloknak nekiütközve felszakítják azok burkolatát, és a tátongó seb megkönnyíti a fertőzést – írta tanulmányában Joleah Lamb, a Cornell Egyetem munkatársa. Ezen túl a műanyagok eltakarják a fényt, és elterelik az áramlásokat.

A kis méretű seben át a fertőzés a teljes hatalmas korallra kiterjedhet, és az egész elpusztulhat. Akár a legméretesebb, több száz éves példányok odaveszhetnek – tette hozzá Drew Harvell, a tanulmány társszerzője.

Most először sikerült kimutatni, hogy a műanyagok és a rajtuk megtelepedett baktériumok milyen pusztító szerepet töltenek be a tengereken. A kutatók becslése szerint 11,1 milliárd műanyagdarab szennyezi be a korallzátonyokat a Csendes-óceán térségében, és ez a szám drasztikusan növekedni fog a következő években.

A műanyagok miatt 4 százalékról 89 százalékra nő a baktériumos fertőzés veszélye – írják a kutatók a Science című tudományos lapban közölt tanulmányban. A korallfehéredést követő fertőzés megakadályozza a korall felépülését.

A tengerbe jutó műanyag mennyiségének mérséklése érdekében egyre nagyobb a nemzetközi összefogás, és az egyes országok, illetve az Európai Unió is szigorúbb szabályozással veszi fel a harcot az élővilágot sújtó műanyagválsággal. A Nagy-korallzátony esélyeivel kapcsolatban pár hónappal ezelőtt biztató kutatási eredmények születtek, az ausztrál kormány azóta újabb pályázattal igyekszik ösztönözni a kutatókat a megoldás megtalálására.

Neked ajánljuk
Ritka nagy virágállatra bukkantak a Nagy-korallzátonyon (videóval) Javul a tonhal helyzete, romlik a komodói varánuszé Az óceán csodái – 2.rész: Vadász vagy áldozat (természetfilm-sorozat) Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam