2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az extrém időjárás – számokban

A BBC összegyűjtötte 2017 hurrikánjainak adatait, és – nem  meglepő módon – a konklúziók elszomorítóak. A pusztító szélviharok egyre csak sokasodnak, gyakran a következő meg sem várja, míg az előző elcsendesül, és erejük is nőttön-nő.

2017-ben 17 elnevezett trópusi vihar keletkezett az Atlanti-óceán fölött. A hurrikánok nevét a Meteorológiai Világszervezet által összeállított, hatévenként ismétlődő, betűrend szerinti listáról adják automatikusan.

10 hurrikán és ezeken belül hat nagy (a Saffir–Simpson-skálán 3-as vagy nagyobb) hurrikán volt a 17 elnevezett vihar között. A tíz hurrikán zsinórban jött létre egymás után, egyszer sem szakította meg a sorozatot egy-egy gyengébb vihar: ilyenre 124 éve nem volt példa.

1539 milliméter esőt hozott a Harvey augusztusban. Ez azt jelenti, hogy ha a csapadék nem szivárgott volna el a talajba, vagy ömlött volna végső soron a tengerbe, akkor több mint másfél méter magasan állt volna a víz mindenütt. Ez a csapadékmennyiség abszolút rekord.

500 évenként egyszer várható áradást okozott a Harvey Texasban, 200 milliárd dolláros kárt téve Houstonban. Persze ez a várható gyakoriság csak hipotetikus, tekintve, hogy az elmúlt három évben ez volt a harmadik „500 évente egyszer előforduló” áradás arrafelé.

298 kilométer per órás sebességgel süvített a szél az Irma belsejében, egész karibi szigeteket téve a földdel egyenlővé szeptemberben. Ezzel az Irma volt holtversenyben a második valaha mért legerősebb trópusi vihar.

37 órán keresztül tombolt ilyen sebességgel az Irma, ezzel e hurrikán a valaha bárhol a világon feljegyzett leghosszabb ideig tartó trópusi viharrendszer.

További elgondolkoztató rekordok olvashatók az mno.hu cikkében.

A tavalyi év sorozatos időjárási csapásai komoly pénzügyi következményekkel is jártak az Amerikai Egyesült Államokban.

Neked ajánljuk
Spanyolországban és Franciaországban is felszökött a hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: mno.hu
Vissza
Hírfolyam