2018. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A globális felmelegedés hatására csökkenhet a madarak mérete

Ausztrál tudósok szerint a klímaváltozás okozta felmelegedés miatt csökkenhet egyes madarak testnagysága. A The Auk: Ornithological Advances című folyóiratban megjelent tanulmány eredményei alapján a rendkívüli meleg komolyabb hatással lehet a madarak testméretére, mint a nagy hideg.

Az ausztrál kutatók Ausztrália- és Új-Zéland-szerte 30 helyről egyenként negyven házi verebet gyűjtöttek be. Megfigyeléseik szerint a verebek teste kisebb volt ott, ahol tikkasztóak voltak a nyarak, mint ott, ahol rendkívül hideg volt a tél.

A melegebb helyeken felnőtt madarak testmérete akkor is kisebb volt, ha a telek is különösen hidegek voltak élőhelyükön.

„Ez valószínűleg egy alkalmazkodási válasz lehet, lehetővé teszi, hogy az állatok jobban el tudják viselni a megváltozott körülményeket.” – jelentette ki Simon Griffith, a sydney-i Macquarie Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Ugyanakkor sajnos még mindig kérdés, az egyes fajok milyen ütemben lesznek képesek alkalmazkodni a változó körülményekhez. Amerikai kutatók az aranyos lombjáró nevű szépséges kis vándormadár esetében a klímaváltozás hatásait vizsgálva aggasztó eredményre jutottak.

Aranyos lombjáró Fotó: Wikimedia Commons/Mdf
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„Klímatudatos Budapest”: pályázat általános iskolás gyermekek részére „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából