2018. december 13., Luca, Otília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A globális felmelegedés hatására csökkenhet a madarak mérete

Ausztrál tudósok szerint a klímaváltozás okozta felmelegedés miatt csökkenhet egyes madarak testnagysága. A The Auk: Ornithological Advances című folyóiratban megjelent tanulmány eredményei alapján a rendkívüli meleg komolyabb hatással lehet a madarak testméretére, mint a nagy hideg.

Az ausztrál kutatók Ausztrália- és Új-Zéland-szerte 30 helyről egyenként negyven házi verebet gyűjtöttek be. Megfigyeléseik szerint a verebek teste kisebb volt ott, ahol tikkasztóak voltak a nyarak, mint ott, ahol rendkívül hideg volt a tél.

A melegebb helyeken felnőtt madarak testmérete akkor is kisebb volt, ha a telek is különösen hidegek voltak élőhelyükön.

„Ez valószínűleg egy alkalmazkodási válasz lehet, lehetővé teszi, hogy az állatok jobban el tudják viselni a megváltozott körülményeket.” – jelentette ki Simon Griffith, a sydney-i Macquarie Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Ugyanakkor sajnos még mindig kérdés, az egyes fajok milyen ütemben lesznek képesek alkalmazkodni a változó körülményekhez. Amerikai kutatók az aranyos lombjáró nevű szépséges kis vándormadár esetében a klímaváltozás hatásait vizsgálva aggasztó eredményre jutottak.

Aranyos lombjáró Fotó: Wikimedia Commons/Mdf
Neked ajánljuk
Tovább nőtt a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma A sorozatos hőhullámok szabályosan sterilizálják a bogarakat Mintha a Marson járnánk, pedig a Vértesben vagyunk Környezetbarát, vegyszermentes, vízzel lemosható körömlakk gyerekeknek és felnőtteknek Jármű-korszerűsítés a Magyar Postánál
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam