2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A madarak és az emlősök alkalmazkodhatnak jól a klímaváltozáshoz

Egy 270 millió év adatait feldolgozó kutatás eredményei alapján a melegvérű gerincesek – madarak és emlősök – jobb eséllyel tudnak alkalmazkodni a Föld gyorsan változó klímájához, mint a hidegvérű hüllők és kétéltűek.

A British Columbia Egyetem biodiverzitás-kutató központjának munkatársai a Nature Ecology & Evolution című folyóiratban megjelent tanulmányukban 11 465 állatfaj jelenlegi elterjedési adatait, fosszíliáik előfordulását és genetikai jellemzőit vetették össze. 

Az adatok alapján sikerült megállapítaniuk, hogy a vizsgált fajok az elmúlt 270 millió év során milyen területeken éltek, és ott milyen hőmérsékleti feltételekhez kellett alkalmazkodniuk.

A Föld története során a klíma erőteljes változásokon ment át, ami befolyásolta az élőlények elterjedését. 40 millió évvel ezelőtt például a trópusi környezet volt meghatározó a bolygón, ami nagyon sok állatfaj számára ideális feltételeket biztosított. Az ezt követő hűvösebb időszakhoz az emlősök és madarak alkalmazkodtak jobban, így kiterjeszthették élőhelyüket az alacsonyabb hőmérsékletű területekre, egészen a sarkvidékekig.

„Az emlősök és madarak sikeresebbek az élőhelyük növelésében, kiterjesztésében, ami azt jelenti hogy gyorsabb ütemben képesek alkalmazkodni, fejlődni” – mondta el Jonathan Rolland, a kutatás vezetője. Ez a tényező nagyban befolyásolhatja a fajok túlélési esélyeit és a Föld jövőbeni élővilágának arculatát.

A kutatást végző szakemberek úgy vélik, a fajok múltbeli fejlődésének és alkalmazkodóképességének vizsgálata fontos információkkal szolgálhat a jelenbeli gyors éghajlati változások lehetséges hatásainak feltérképezéséhez.

Neked ajánljuk
Elképesztő mennyiségű fára talált a NASA a Szaharában (videóval) A Nagy-korallzátony legalább 80 százalékát érintette legalább egyszer súlyosan a kifehéredés Az ismert processzorgyártó is kivenné a részét a klímavédelemből Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam